Evropska komisija odobrila nabavku vakcina u proizvodnji koncerna BionTeh – Fajzer

0

Evropska komisija odobrila je četvrti ugovor sa farmaceutskim kompanijama BioNTech i Fajzer, koji predviđa početnu kupovinu 200 miliona doza u ime svih država članica EU, uz mogućnost da se zahteva dodatnih 100 miliona doza, koje se isporučuju kada se vakcina bude pokazala sigurnom i efikasnom protiv COVID-19. Države članice mogu odlučiti da vakcinu doniraju zemljama sa nižim i srednjim prihodima ili da je preusmere drugim evropskim zemljama.

Današnji ugovor sa ovim konzorcijom temelji se na širokoj ponudi vakcina koje će se proizvoditi u Evropi, uključujući već potpisane ugovore sa AstraZenekom, Sanofi-GSK i Jansen Farmaceutika NV, kao i zaključene uspešne istraživačke razgovore sa KjurVakom i Modernom. Ovaj raznoliki portfolio vakcina obezbediće da se Evropa dobro pripremi za vakcinaciju, kada se pokaže da su vakcine sigurne i efikasne.

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Lajen, rekla je: „U svetlu obećavajuće najave kompanija BionTeh i Fajzer u ponedeljak o izgledima za njihovu vakcinu, vrlo sam srećna što objavljujemo današnji dogovor sa evropskom kompanijom o kupovini 300 miliona doza vakcine. Ovim četvrtim ugovorom sada konsolidujemo izuzetno solidan portfolio kandidata za vakcinu, od kojih je većina u fazi naprednih ispitivanja. Jednom kada budu odobreni, oni će se brzo rasporediti i približiti nam održivom rešenju pandemije. “

Stela Kiriakides, komesarka za zdravlje i bezbednost hrane, rekla je: „Sigurna i efikasna vakcina jedina je trajna strategija izlaska iz pandemije i u središtu je naše evropske strategije vakcine. Današnji sporazum sledi ohrabrujuće prve indikacije rezultata kliničkih ispitivanja i dalji je dokaz naše posvećenosti da stavimo više Evrope u oblast zdravstva. To je vrlo rečit primer onoga što EU može postići kada rade zajedno, kao Unija, i primer koji pokazuje šta će buduća Evropska zdravstvena unija moći da pruži. “

BioNTeh je nemačka kompanija koja sarađuje sa američkom kompanijom Fajzer na razvoju nove vakcine zasnovane na messenger RNA (mRNA). mRNA igra osnovnu ulogu u biologiji, prenoseći uputstva sa DNK na mehanizme za proizvodnju proteina u ćelijama. U mRNK vakcini, ova uputstva čine bezopasne fragmente virusa koje ljudsko telo koristi za izgradnju imunološkog odgovora za sprečavanje ili borbu protiv bolesti.

Komisija je donela odluku da podrži ovu vakcinu na osnovu zdrave naučne procene, tehnologije koja se koristi, iskustva kompanija u razvoju vakcina i njihovih proizvodnih kapaciteta za snabdevanje cele EU.

Pozadina

U junu su Evropska investiciona banka (EIB) i BioNTeh zaključili ugovor o finansiranju duga u iznosu od 100 miliona evra kako bi kompaniji omogućili da proširi svoje proizvodne kapacitete kako bi brzo obezbedila svoju vakcinu širom sveta. Finansiranje podržava Evropski fond za strateška ulaganja, a takođe ima koristi od InnovFin podele rizika za korporativna istraživanja uz podršku Horizont 2020.*

Evropska komisija predstavila je 17. juna evropsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primene efikasnih i sigurnih vakcina protiv COVID-19. U zamenu za pravo na kupovinu određenog broja doza vakcine u određenom vremenskom roku, Komisija finansira deo avansnih troškova sa kojima se suočavaju proizvođači vakcina u obliku ugovora o kupovini unapred. Obezbeđeno finansiranje se smatra depozitom za vakcine koje će države članice stvarno kupiti.

Budući da visoki troškovi i velika stopa neuspeha čine investiranje u vakcinu protiv COVID-19 visoko rizičnom odlukom za proizvođače vakcina, ovi sporazumi će stoga omogućiti ulaganja koja se inače ne bi mogla dogoditi.

Jednom kada se dokaže da su vakcine sigurne i efikasne i kada im je Evropska agencija za lekove odobrila tržište, moraju se brzo distribuirati i rasporediti širom Evrope. Komisija je 15. oktobra iznela ključne korake koje države članice moraju da preduzmu da bi bile u potpunosti pripremljene, što uključuje i razvoj nacionalnih strategija vakcinacije. Komisija uspostavlja zajednički okvir izveštavanja i platformu za praćenje efikasnosti nacionalnih strategija vakcinacije.

Evropska komisija se takođe zalaže za to da vakcinu dobiju svi kojima je potrebna vakcina bilo gde u svetu, a ne samo kod kuće. Niko neće biti siguran dok svi ne budu sigurni.

Podeli

Comments are closed.