Evropska komisija postigla prvi dogovor o isporuci vakcina protiv COVID-19

0

Evropska komisija postigla je prvi sporazum sa farmaceutskom kompanijom Astra Zeneka o kupovini potencijalne vakcine protiv COVID-19, kao i donaciji za zemlje sa nižim i srednjim prihodima ili preusmeravanju u druge evropske zemlje.

Ova odluka prati pozitivne korake u vezi sa zaključivanjem incijalnih razgovora sa kompanijama Sanofi-GS krajem jula, i sa Džonson i Džonsonom 13. avgusta.

Nakon što se utvrdi da je vakcina bezbedna i efikasna protiv COVID-19, Komisija je usaglasila osnovu za ugovorni okvir za kupovinu 300 miliona doza vakcine koju će proizvesti Astra Zeneka, sa mogućnošću kupovine još 100 miliona u ime država članica EU. Komisija nastavlja da razgovara o sličnim sporazumima sa drugim proizvođačima vakcina.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, rekla je: „Intenzivni pregovori Evropske komisije nastavljaju da postižu rezultate. Današnji sporazum je kamen temeljac za sprovođenje Strategije Evropske komisije za nabavku vakcina. Ova strategija će nam omogućiti da obezbedimo buduće vakcine Evropljanima, kao i našim partnerima drugde u svetu.“

Stela Kiriakides, evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane, rekla je: „Danas, nakon nedelja pregovora, imamo prvi EU sporazum o kupovini kandidata za vakcinu. Želela bih da se zahvalim Astra Zeneci na konstruktivnom angažovanju na ovom važnom sporazumu za naše građane. I dalje ćemo neumorno raditi na povećanju broja kandidata u širokom portfelju EU vakcina. Bezbedna i efikasna vakcina ostaje najsigurnija strategija izlaska za zaštitu naših građana i ostatka sveta od koronavirusa.“

Sporazum koji je danas odobren finansiraće se instrumentom za hitnu pomoć, koji obuhvata sredstva namenjena za stvaranje portfelja potencijalnih vakcina različitog profila i izrađenih od različitih kompanija. Kandidat za vakcinu Astra Zeneka već je u opsežnim kliničkim ispitivanjima faze II / III nakon obećavajućih rezultata u fazi I / II koji se odnose na bezbednost i imunogenost.

Odluka da podrži vakcinu koju je predložila kompanija AstraZeneka zasniva se na pouzdanom naučnom pristupu i korišćenoj tehnologiji (nereplikativno rekombinantno vakcina na bazi adenovirusa ChAdOk1), brzini isporuke u obimu, ceni, podeli rizika, odgovornosti i proizvodnom kapacitetu u mogućnosti da, između ostalog, snabdeva celokupnu EU.

Regulatorni procesi biće fleksibilni, ali ostaju čvrsti. Zajedno sa državama članicama i Evropskom agencijom za lekove, Komisija će koristiti postojeće fleksibilnosti u regulatornom okviru EU da ubrza odobrenje i dostupnost uspešnih vakcina protiv COVID-19. Ovo uključuje ubrzani postupak autorizacije i fleksibilnost u odnosu na etiketiranje i pakovanje.

Evropska komisija predstavila  jeevropsku strategiju za ubrzanje razvoja, proizvodnje i primene efikasnih i bezbednih vakcina protiv COVID-19 sredinom juna. U zamenu za pravo na kupovinu određenog broja doza vakcine u datom vremenskom okviru, Komisija bi finansirala dio prvih troškova s kojima se suočavaju proizvođači u obliku avansnih sporazuma o kupovini. Osigurana sredstva smatraće se za avansno plaćanje za vakcine koje će države članice zaista kupiti.

Pošto visoka cena i visoka stopa neuspeha znače da je ulaganje u vakcinu protiv COVID-19 visoko rizična odluka za programere vakcina, ovaj sporazum će stoga omogućiti investicije u proizvodni proces koje se u suprotnom ne bi desile.

Evropska komisija se takođe obavezala da će svakome kome je potrebna vakcina obezbedi da je svakome primi, bilo gde u svetu a ne samo u svojim granicama. Niko neće biti siguran dok svi nisu na sigurnom. Zbog toga je od 4. maja 2020. godine prikupljeno gotovo 16 milijardi eura u okviru Globalnog odgovora na koronavirus, globalne inicijative za univerzalni pristup testovima, tretmanima i vakcinama protiv koronavirusa i za globalni oporavak.

Više informacija

Podeli

Comments are closed.