Evropska komisija predstavila prvu strategiju za jednaka prava LGBTIQ zajednice u EU

0

Evropska komisija predstavila je prvu Strategiju EU za jednaka prava lezbijki, gejeva, biseksualaca, transrodnih, nebinarnih, interseksualnih i kvir osoba, kao što je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen najavila u Govoru o stanju Unije 2020. godine.

Iako je tokom prethodnih godina bilo pomaka u borbi za jednaka prava LGBTIQ zajednice u EU, diskriminacija protiv nje i dalje postoji, a 43% LGBTIQ osoba oseća se diskriminisanim. Kriza izazvana kovidom-19 samo je pogoršala situaciju. Strategija se odnosi na sve nejednakosti i izazove koje utiču na LGBTIQ zajednicu i postavlja nekoliko ciljeva za narednih pet godina, uključujući pravne i finansijske mere. „Svako treba da se oseća dobro u svojoj koži – bez straha ili diskriminacije. Ovo je suština Evrope i ono za šta se zalažemo. Ova prva strategija na nivou EU osnažiće naše zajedničke napore da obezbedimo jednako ophođenje prema svima“, izjavila je Vera Jurova, potpredsednica Komisije za vrednosti i transparentnost.

U Strategiji se predlaže da EU proširi spisak krivičnih dela kako bi se obuhvatili i zločini iz mržnje, uključujući i homofobni govor mržnje i homofobne zločine iz mržnje, kao i da predloži zakone o uzajamnom priznavanju roditeljstva u, između ostalog, međudržavnim situacijama. Strategija će takođe osigurati da ključna pitanja koja se tiču LGBTIQ zajednice budu uzeta u obzir tokom kreiranja politike EU, kako bi LGBTIQ osobe, u svojoj različitosti, bile bezbedne i imale jednake mogućnosti da napreduju i potpuno učestvuju u društvu. „Još uvek smo daleko od potpune inkluzije i prihvatanja koje LGBTIQ osobe zaslužuju. Zajedno sa državama članicama, verujem da možemo da Evropu učinimo još boljom i bezbednijom za sve. U tom smislu, strategija poziva države članice na usvajanje nacionalnih strategija za LGBTIQ osobe ukoliko ih nemaju, a koje će se odnositi na specifične potrebe LGBTIQ osoba u zemljama u kojim žive“, istakla je Helena Dali, komesarka za jednakost.

Strategija izlaže niz mera koje treba usvojiti, koje su zasnovane na četiri glavne tačke, a tiču se: borbe protiv diskriminacije; osiguranja bezbednosti; izgradnje inkluzivnog društva; i poziva na omogućavanje jednakih prava LGBTIQ osoba širom sveta.

Jednakost i nediskriminacija osnovne su vrednosti i prava unutar EU, sadržana u njenim ugovorima i u Povelji o osnovnim pravima.

Podeli

Comments are closed.