Među projektima nagrađenim prestižnom nagradom Evropske Unije i Evropa Nostre za nasleđe za 2016. godinu, najprestižnijom evropskom nagradom u domenu nasleđa, u kategoriji “Istraživanje” nagradu je dobila studija konzervacije sela Gostuša kod Pirota.

U Zarzuele teatru u Madridu, maestro Plasido Domingo, predsednik Evropa Nostre, vodeće organizacije iz oblasti nasleđe u Evropi, i Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, bili su domaćini ceremonije dodele 28 Evropskih nagrada za nasleđe i među 28 nagrađenih projekata dodelili i 7 posebnih nagrada, Grand Prix nagrada, kao i jednu Nagradu publike.

Među 7 Grand Prix nagrada, odabranih od strane nezavisnog stručnog žirija i vrednih po 10 000eura, su osim nagrade za studiju konzervacije sela Gostuš i tradicionalna vodenica na Agios Germanos u Grčkoj, Kraljeva mala staza u El Koro kanjonu u Španiji i Gotička kula u Vimpol Holu u Velikoj Britaniji koji su nagrade dobili za kategoriju “Konzervaciju”. U kategorija “Posvećena služba” nagrađeni su zaposleni i aktivisti Zemaljskog muzeja u Sarajevu (BiH) I Đulija Maria Krespi iz Italije. U kategorija “Edukacija, trening i povećanje svesti” Grand prix je dobio ‘Usvoji spomenik’ iz Finske.

Obnavljanje Kraljevskog malog puta iz Španije je ove godine dupli dobitnik nagrade: stručni žiri nagradio je projekat Grand Prix nagradom, a građani Evrope izabrali su ga za omiljeni projekat, dodelivši mu Nagradu publike. Oko 8,000 građana glasalo je za Nagradu publike, putem onlajn glasanja preko sajta Evropa Nostre, nagradu koja se dodeljuje petu godinu za redom.

Tokom ceremonije, nagradu za nasleđe Evropske Unije i Evropa Nostre dobilo je 28 pobednika iz 16 zemalja učesnica programa Kreativna Evropa. Jedna nagrada dodeljena je i projektu iz Belorusije, državi koja ne učestvuje zvanično u programu Kreativna Evropa

enostra“Već 14 godina, nagradom za nasleđe Evropske Unije i Evropa Nostre slavimo zapažena dostignuća u oblasti nasleđa. Kvalitet i raznolikost ovogodišnjih projekata govori o posvećenosti i izvrsnim znanjima nagrađenih organizacija i njihovih timova. I ovog puta nagrađeni projekti govore u prilog uticaju koji sektor nasleđa ima u podsticanju građanske odgovornosti, društvene kohezije, održivog ekonomskog rasta, regionalnog i lokalnog razvoja, i inspirisanju kreativnosti i inovacija,” izjavio je Tibor Navračić, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport i proglasio 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa.

Ceremoniji dodele nagrada je prisustvovalo 1.000  zvanica, uključujući stručnjake i volontere iz oblasti nasleđa, širom Evrope,  predstavnike EU institucija, zemalja članica i Španije. Ceremonija dodele nagrada je ključni događaj Evropskog kongresa za nasleđe, organizovanog od strane Evropa Nostre u saradnji sa organizacijom Hispania Nostra, a koji je okupio više stotina stručnjaka iz oblasti nasleđa širom Evrope, u Madridu od 22-27. maja.

Studija zaštite sela Gostuša u opštini Pirot

“Studija zaštite ugroženog narodnog graditeljstva u ovom malom, ali jedinstvenom selu, predstavlja dokaz da posao može da se obavi uz primenu visokih standarda zaštite, zahvaljujući čvrstoj posvećenosti i odlučnosti, uprkos ograničenim sredstvima. Istraživanje u svrhu konzervacije je bilo izrazito temeljito i sprovedeno je sa jasnim akcionim planom i vizijom”, napisao je član žirija o ovom projektu u Gostuši.

Istraživači su sproveli arhitektonska istraživanja na svakom objektu i napravili detaljnu i sveobuhvatnu dokumentaciju u vezi sa arhitektonskim i građevinskim tehnikama, koje su upotrebljene u svakom pojedinačnom delu. Studija sadrži ubedljiv obrazovni element sa značajnim angažovanjem studenata u relevantnim oblastima. Koordinatori projekta su bili posvećeni pojašnjavanju značaja restauratorskih radova lokalnoj zajednici i imalu su nameru da uključe meštane u edukaciju u svim aspektima projekta. Završetak studije i realizacija restauratorskih radova doprinela je podizanju entuzijazma i poboljšanju kvaliteta seoskog života.

Projekat ima međunarodni značaj i već se pokazao kao primer dobre prakse predstavljanjem na međunarodnim konferencijama od strane istraživača, zahvaljujući čijoj istrajnosti selo Gostuša i njegovo prirodno okruženje postaju prepoznatljivi. “Namera tima da nekadašnje javne zgrade privede novoj nameni kulturnih centara, koji će potencijalno pospešiti razvoj turizma u ovoj oblasti i doprineti revitalizaciji sela, predstavlja vredan aspekat ovog projekta”, istakao je žiri.

Žiri smatra da su “metodologija i pristup podizanju svesti o ovom selu izuzetno dobro urađeni”. Aspekat zaštite narodnog graditeljstva je očigledan, ali studija je nadmašila ovu materijalnu stranu i ima ulogu podizanja kulturnog identiteta područja i obezbeđuje nove mogućnosti za društveni i ekonomski razvoj posebno u ovom regionu. Projekat treba posmatrati kao izvrstan primer uticaja valjanog istraživanja i konzervacije.