Evropska nedelja mobilnosti – Dan bez automobila u Beogradu

0

Dan bez automobila obeležen je u Beogradu zatvaranjem poteza od Terazija do Trga Slavija za četvorotočkaše. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek otvorili su događaj koji se održava u okviru Evropske nedelje mobilnosti 2020.

Ambasador Fabrici podsetio je da su se 31 grad i opština u Srbiji pridružili ovoj kampanji, kojom se skreće pažnja na potrebu da se pronađu održivi vidovi prevoza, koji uzimaju u obzir zaštitu životne sredine i čistog vazduha.

„To je deo vizije i ambicije Evropske unije da Evropu pretvori u ugljenično neutralni kontinent do 2050. godine. Građani danas imaju priliku da se slobodno šetaju i voze bicikl u ovom delu gradu, u centru gde obično ima puno automobila. To je jedan od načina na koji svi možemo da doprinesemo cilju nulte emisije štetnih gasova“, ističe šef Delegacije EU u Srbiji, koji je istakao i primer grada Kruševca, koji je dobio Evropsku nagradu za održivu mobilnost 2019. godine, i u kom su otvorene aktivnosti u okviru ove kampanje u Srbiji.

Prvi čovek Beograda navodi da bi gradovi trebalo da se razvijaju u skladu sa „zelenom hijerarhijom“, u kojoj najviše mesto imaju načini prevoza koji ne zagađuju okolinu, poput šetnje ili vožnje bicikla, i kojom se građani ohrabruju da se upravo tako kreću.

„Kako bi promenili navike, kako bi jednostavno uspostavili onu hijerarhiju koju želimo, neophodno je da se ispune dve krupne stvari, a to je da gradovi obezbede infrastrukturu koja će omogućiti ovu hijerarhiju, a sa druge strane, da svi zajedno menjamo navike. Ukoliko želite d arazvijate ovako veliki grad u tom pravcu, neophodni su vam jaki partneri . Mi imamo Evropsku uniju na našoj strani i verujem da ćemo zajedno nastaviti da razvijamo i Beograd i Srbiju i da velike projekte koji se tiču ekologije, životne sredine i mobilnosti, da ćemo ih zajedno razvijati“, navodi Radojičić.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportnog sekretarijata Zakonjšek kaže da je njegova želja da se ovom temom ne bavimo samo sedam dana godišnje, već mnogo češće.

„Ovo je događaj koji povezuje gradove i cele zajednice, gradske uprave i građane širom Srbije, Evrope i sveta, kako bismo pokazali da možemo i da bi trebalo da se bolje krećemo, da više vozimo bicikl, da živimo bolje, zdravije i na održiviji način“, zaključio je Zakonjšek.

Podeli

Comments are closed.