Evropska komisija danas pokreće 15. po redu EVROPSKU NEDELJU MOBILNOSTI (16-22 septembar) u kojoj učestvuje preko 2.000 gradova u Evropi. Ovo podrazumeva i organizaciju dana bez automobila. Saobraćaj u urbanim područjima u EU emituje 23 odsto ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte, a Evropska nedelja mobilnosti podstiče promenu vidova transporta u cilju smanjenja emisija u gradovima.

Ove aktivnosti su deo strategije za mobilnost sa niskom emisijom ugljenika koju je Komisija usvojila 20. jula. Kako je najavio Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, u svom govoru o stanju u Uniji, sprovođenje ove strategije će biti prioritet naredne godine.

Komesarka za saobraćaj EU Violeta Bulc je izjavila: „2.063 lokalnih samouprava iz 48 zemalja se prijavilo za učešće. Zadovoljstvo je videti da su se u ove aktivnosti uključili Vašington, Buenos Ajres, Almati, Kjoto i 48 gradova u Rusiji. Ovo je nedelja kada u čitav proces uključujemo pojedince i lokalne vlasti malih i velikih gradova. Kroz integrisanje tehnologije u saobraćaj, krećemo se ka pametnoj mobilnosti koja može smanjiti zastoje u saobraćaju u evropskim gradovima i pomoći da se troškovi za gužve u saobraćaju smanje za 100 milijardi evra, što će naše gradove učiniti pogodnijim za život!”

Više informacija o Evropskoj nedelji mobilnosti je dostupno ovde.