Evropska škola debate: Zajednički fudbalski tim na svetskom prvenstvu, da ili ne?

0

Polaznici Evropske škole debate, koju organizuju EU info centar i debatna akademska mreža Otovrena komunikacija uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, imali su u ponedeljak svoju treću javnu debatu koja je održana u Narodnoj biblioteci u Boru.

Debata je organizovana u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Boru i Asocijacijom za razvoj opštine Bor.

Srednjoškolci su, podeljeni u dva tima, raspravljali o tome da li Evropska unija treba da ima zajednički fudbalski tim koji bi učestvovao na svetskom prvenstvu, pri čemu člalanovi debatnih timova nisu nužno morali da se slažu sa stanovištem koje su po zadatku zastupali.

Zagovornici tima koji je branio tezu da Evropska unija treba da formira zajednički fudbalski tim istakli su da će to doprineti panevropeizmu, povećanje svesti o Evropskoj uniji, pa i stvaranju jakog tima.

Stvaranje zajedničkog tima će biti korak i ka većoj saradnji između država članica i predstavljati korak ka većoj integraciji uključujući i još veću kulturnu povezanost, ustvrdili su oni.

S druge strane, zagovornici teze da države ne treba da imaju zajednički fudbalski tim na svetskom prvenstvu, ocenili su da u ovom trenutku takvo rešenje nije najbolje, jer to može dovesti do porasta evrospeticizma, pošto su ljudi vezani za svoje nacionalne timove.

Dakle, formiranje zajedničkog tima može oslabiti onu kulturnu raznolikost kojom se Evropa diči.

Članice žirija bile su direktorka Narodne biblioteke u Boru Vesna Tešović i Marija Pešić iz Agencije za razvoj opštine Bor.

Marija Pešić je pohvalila učesnike debate i istakla da treba da postoji što više programa koji podstiču mlade da kritički razmišljaju i razvijaju govorničku kulturu.

Vesna Tešović je rekla da je ovaj program vrlo važan jer je debata korisno sredstvo za poboljšanje govorničke kulture i veštine i samim tim ovo treba da bude podstrek za sve mlade da čuvaju i neguju svoj jezik.

Ovo je treća u nizu debata koja je organizovana u okviru Evropske škole debate. Naredna debata održaće se u Kovinu, a finalna debata u Narodnoj skupštini 20. maja.

Podeli

Comments are closed.