Evropska solidarnost 70 godina od Šumanove deklaracije

0

Solidarnost je bila osnovna ideja 1950. godine kada je nastala Šumanova deklaracija, kao temelj stvaranja zajednice koju sada predstavlja Evropska unija. Danas, 70 godina kasnije, jednako je važno da iskažemo solidarnost i budemo ujedinjeni, jer samo tako se može ostvariti napredak – poruka je sa onlajn panela, koji je održan povodom obeležavanja Dana Evrope.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, podsetio je ovom prilikom na zajedničke vrednosti koje neguje EU i ukazao da je Šumanova deklaracija bila jasna poruka da se umesto ratova treba uspostaviti saradnja.

„Dan Evrope je dan slavlja, radosti. Ključna poruka je solidarnost, ovaj dan je važan za celu Evropu i nadam se da i ljudi u Srbiji to osećaju jer su evropske vrednosti zajedničke za sve nas“ kaže ambasador Fabrici.

Zajedništvo i jedinstvo EU posebno su važni u teškim trenucima, a aktuelna pandemija i poteškoće koje su zadesile ceo svet pokazuju koliko je značajna solidarnost.

„Jedinstvo je način na koji funkcionišemo, to za nas nije opcija“ kaže ambasador Fabrici.

„Mislim da je kriza izazvana virusom COVID-19 približila EU i Srbiju i da smo sada mnogo bliži nego što smo bili pre dva meseca“ ističe ambasador Fabrici, uz podsećanje na to da je Evropska unija za vreme pandemije, kao i pre toga pružala značajnu podršku Srbiji i celom regionu Zapadnog Balkana.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo podsetio je da je ekonomija EU danas druga u svetu, što daje građanima šansu da žive na visokom nivou. Govoreći o najvažnijim vrednostima koje nas danas drže zajedno, ambasador Lo Kašo kaže da ih često uzimamo „zdravo za gotovo“ ali da bismo morali više da ih cenimo.

„Mir, prosperitet i solidarnost su najveće ideje Šumanove deklaracije. To je baza EU. Mir je i dalje najvažniji jer znači jedinstvo, a jedinstvo nam daje snagu“ poručuje ambasador Italije.

Poruka ambasadora Holandije Žila Bešora Pluga je da treba očuvati mir, blagostanje, ali i razumevanje. Koliko god toga uradili, treba zapamtiti da posao nikada nije završen.

Neophodni su nam razgovori, da slušamo različita mišljenja, to moramo da negujemo“ navodi ambasador Plug.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji, Oana Kristina Popapodsetila je na moto „Ujedinjeni u različitosti“ koji čini EU snažnom.

Solidarnost je nešto što se gradi svakodnevno, ne samo u vreme krize“ dodaje ambasadorka Popa.

Učesnici panel diskusije iskazali su punu podršku Srbiji na putu ka EU i naglasili da je najvažnije preduzeti odgovarajuće reformske mere zato što najveći deo u procesu pridruživanja zavisi od zalaganja Srbije.

Francuski ambasador u Srbiji, Žan Luj Falkoni, kaže da je ključ u posvećenosti.

„Često se čuje da se čekaju reforme, metodologija. Ne treba čekati. Reforme se već dešavaju. Najvažnije je postaviti sebi pitanje – šta mi želimo“ navodi ambasador Falkoni.

Ambasadorka Popa dodaje da su evropske integracije proces koji traje i ne završava se ulaskom u EU.

Za zemlje kandidate je najvažnije da znaju da je samo putovanje važno koliko i cilj“ kaže ambasadorka Popa.

Panel diskusija na kojoj su učestvovali ambasadori, prvi je u nizu događaja kojima Delegacija EU u Srbiji i EU info mreža obeležavaju Dan Evrope i jubilej – 70 godina Šumanove deklaracije. Kompletan raspored aktivnosti pogledajte na sajtu.

Podeli

Comments are closed.