Evropski komesar Han obišao Obrenovac i Šabac, obećao pomoć EU Srbiji

0

„Obišao sam grad koji je najviše pogođen, Obrenovac, gde se vidi razmera katastrofalnih poplava i patnja ljudi koji su njima pogođene. U ime Evropske komisije i cele evropske porodice izražavam najdublje saučešće i solidarnost. Ali solidarnost nije samo reč. Zato Evropska komisija koordinirano pomaže Srbiji u ovim teškim vremenima“, rekao je evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han prilikom posete Srbiji.

„Nakon mera prve pomoći posredstvom evropskog Mehanizma za civilnu zaštitu, možemo da ponudimo podršku preko evropskog Fonda solidarnosti. U tom smislu Srbija je tretirana kao država članica. Istovremeno radimo na srednjoročnim i dugoročnim merama da omogućimo sveobuhvatnu i održivu obnovu“, rekao je Han.

Prema njegovim rečima Srbija može da očekuje značajna sredstva iz Fonda olidarnosti, ali precizna suma neće biti poznata dok se voda ne povuče i ne proceni šteta.

„Naši stručnjaci za procenu štete su u kontaktu sa svojim kolegama iz Srbije, ali za ukupno procenu štete moramo da sačekamo da se voda povuče“, rekao je Han, u čijoj nadležnosti je Fond solidarnosti EU, nakon sastanka sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podeli

Comments are closed.