Evropski komesar Varheji posetio Srbiju

0

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji posetio je Srbiju u okviru obilaska regiona tokom kojeg je predstavio novi Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan i Paket proširenja 2020.

Tokom posete, komesar Varheji razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, kao i sa opozicionim političarima.

Nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, komesar Varheji je poručio da EU želi dugoročno više da bude angažovana na Zapadnom Balkanu i da je Ekonomsko-investicioni plan za region deo slagalice nove strategije prema regionu i Srbiji.
„Putujem po regionu u pokušaju da svima objasnim da ispunjavamo ono što smo obećali“, rekao je Varheji i podsetio da je to obećao još u februaru, kada je poslednji put boravio u Beogradu. Kaže da će EU ekonomski pomoći regionu i Srbiji i da će upravo kod Srbije to biti najvidljiviji deo, kao i da je cilj da region i Srbija iz krize izazvane korona virusom izađu kao pobednici.
Predsednik Vučić je, tokom zajedničkog obraćanja, izrazio iskreno zadovoljstvo zbog posete komesara Varhejija, za kojeg je istakao da je iskreni prijatelj Srbije, koji je uložio napore da unapredi pregovarački proces koji Srbiju vodi ka punopravnom članstvu u EU.
“Mi smo u današnjim razgovorima, čini mi se najkonkretnije govorili o budućnosti naše zemlje, o ekonomskom i investicionom paketu, kao i infrastrukturnim projektima. Veoma sam zahvalan EU na velikoj podršci, koju će u narednih sedam godina, a naročito od 2023. godine, pružiti Srbiji i regionu“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je zahvalan evropskim poreskim obveznicima koji će uložiti veliki novac u region.
Komesar Varheji predstavio je dva dokumenta i članovima Nacionalnog konventa o EU, gde je istakao da je region Zapadnog Balkana prioritet za Evropsku uniju, Evropsku komisiju i njega lično.

Kao ključne segmente Ekonomsko-investicionog plana vrednog do 9 milijardi evra izdvaja saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, digitalnu agendu, privatni sektor i omladinu.
„Svi ovi sektori će na najbrži način omogućiti ubrzavanje lokalnog privrednog rasta i stvaranje radnih mesta, što će privlačiti nove investicije. Investicioni kapacitet regiona treba da bude pospešen otvaranjem novog instrumenta za garancije koji će mobilisati do 20 milijardi evra investicija, što je trećina bruto domaćeg proizvoda celog regiona“, naveo je evropski komesar.
Podeli

Comments are closed.