Evropski savet otkazao samit sa Rusijom, uveo sankcije za još 12 ličnosti zbog Ukrajine

0

Evropski savet je odlučio da otkaže naredni samit EU-Rusija i uvede zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine za još 12 osoba u vezi sa ruskom aneksijom Krima, upozorivši da će svi dalji potezi Rusije da destabilizuje Ukrajinu imati “dalekosežne posledice”.

“U odsustvu koraka ka smirivanju situacije Evropski savet se slaže da se proširi lista osoba na koje se primenjuje zabrana izdavanja viza i zamrzavanje imovine. Evropski savet donosi odluku da otkaže naredni samit EU-Rusija i uzima u obzir da države članice neće održavati redovne bilateralne susrete na vrhu do daljeg,” navodi se u zaključcima Saveta.

Očekuje se da lista sa imenima bude objavljena u toku dana.

“Osim toga, Evropski savet i države članice podržavaju predstojeći sastanak zemalja članica grupe G7 u Hagu, kao i suspendovanje pregovora o pridruživanju Rusije Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kao i Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA)”, navodi se u zaključcima.

“Evropska unija podržava ukrajinsku vladu u naporima da stabilizuje Ukrajinu i preduzme reforme. U tom kontekstu Evropska unija će, zajedno sa međunarodnom zajednicom, nastaviti napore da pomogne Ukrajini”, ističe se u zaključcima.

Evropska unija, zemlje članice i Ukrajina će potpisati političke odredbe Sporazuma o pridruživanju.

“Evropski savet podseća da će bilo koji dalji koraci Ruske Federacije da destabilizuje situaciju u Ukrajini voidti daljim i dalekosežnim posledicama po odnose Evropskeunije i njenih država članica sa jedne i Ruske Federacije sa druge strane u širokom spektru ekonomskih oblasti.

“S tim u vezi, Evropski savet traži od Komisije i država članica da pripreme moguće ciljane mere”, navodi se u zaključcima.

“Evropski savet čvrsto veruje da u 21.veku u Evropi nema mesta upotrebi sile i nasilnom menjanju granica. Evropska unija ima posebnu odgovornost za mir i stabilnost u Evropi. Ona će ostati privržena naporima da se angažuje i olakša dijalog Ukrajine i Rusije, uključujući i uspostavljanjem ultilateralnog mehanizm a sa ciljem pronalaženja političkog rešenja”, ističe se u zaključcima.

Integralni tekst zaključaka.

Podeli

Comments are closed.