Evropski savet usvojio sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU

0

Evropski savet usvojio je odluku o zaključivanju sporazuma o izlasku Velike Britanije u ime EU. Ovakva odluka usledila je nakon što je Evropski parlament dao svoju saglasnost i nakon potpisivanja sporazuma o povlačenju od strane Ujedinjenog Kraljevstva.

Sporazum o povlačenju stupiće na snagu nakon izlaska Velike Britanije iz EU, 31. januara 2020. u ponoć po srednjeevropskom vremenu. Od tog momenta, UK neće više biti članica EU. Sporazum o povlačenju osigurava uredno povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije. Obuhvata prava građana, finansijsku nagodbu, prelazni period, protokole o Irskoj / Severnoj Irskoj, Kipru i Gibraltaru, upravljanje i druga pitanja razdvajanja.

Stupanje na snagu sporazuma o povlačenju označava kraj perioda prema članu 50. Lisabonskog sporazuma i početak prelaznog perioda do 31. decembra 2020. godine.

Ovaj prelazni period, predviđen sporazumom o povlačenju, ima za cilj da građanima i preduzećima obezbedi više vremena za prilagođavanje novim okolnostima. Tokom prelaznog perioda, Velika Britanija će nastaviti da primenjuje pravo Unije, ali više neće biti zastupljena u institucijama EU.

Prelazni period može se produžiti jednom za period do jedne ili dve godine, ako se obe strane saglasne s tim pre 1. jula 2020. godine. Pregovori o budućem partnerstvu između EU i Velike Britanije počeće nakon što Velika Britanija napusti EU. Okvir ove buduće veze postavljen je u političkoj deklaraciji koju su obe strane dogovorile u oktobru 2019. godine.

Podeli

Comments are closed.