Fabrici: Delegacija EU u Srbiji ostaje pouzdan partner Pirota

0

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručio je tokom boravka u Pirotu da će EU i Delegacija EU u Srbiji ostati dobar i pouzdan partner ovog grada i u narednom periodu.

Dvodnevni boravak u Pirotu Fabrici je započeo razgovorom sa gradonačelnikom  Vladanom Vasićem i njegovim saradnicima o više projekata koji su Pirot i EU zajedno realizovali u proteklih desetak godina, kao i o mogućnostima da Pirot koristi nove fondove i konkurse za projekte.

Realizovani projekti u vrednosti od oko 10 miliona evra

„Bilo je tridesetak projekata koji su realizovani u Pirotu u ukupnoj vrednosti od oko 10 miliona evra. Posebno smo razgovarali o EU PRO programu koji smo pre nekoliko meseci promovisali sa ministarkom za evropske integracije. Projekat je vredan 25 miliona evra i realizuje se u 99 opština u Srbiji. Gradonačelnik Pirota sa svojim timom je već podneo neke predloge projekata. Ovaj grad se nalazi na Koridoru 10 i ima Slobodnu zonu Pirot i deo je velikih infrastrukturnih projekata“, rekao je Fabrici.

Fabrici je preneo da je gradonačelniku objasnio koliko je za EU važan rad gradonačelnika gradova i predsednika opština za proces pristupanja Srbije EU.

„Veliki deo propisa koji se usvajaju i koji Srbija na svom putu za članstvo u EU prilagodjava su ustvari su propisi koji će morati da se sprovode na lokalu.To su oblast poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanje, turizam, saobraćaj. To su sve oblasti u kojima se propisi sprovode na lokalnom nivou. Zato je važno lokalnim samoupravama da u svakodnevnom radu imaju stalno na umu i tu širu sliku. Siguran sam da s obzirom na gradonačelnikovu uključenost u NALED da je on u potpunosti uključen u tu širu sliku i da je vrlo aktivan“, rekao je Fabrici.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da je podrška EU značajna jer je Pirot “promenio svoj izgled zadnjih 15 godina, postao atraktivniji grad za življenje i za privlačenje investicija”.

Ambasador Fabrici je sa gradonačelnikom posetio Mlekarsku školu “Dr Obren Pejić“.

Nadzor granice uz podršku EU

Tokom drugog dana posete Pirotu šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici  obišao je Regionalni centar Granične policije na granici Srbije i Bugarske, gde se sreo sa generalom policije Milenkom Božovićem, načelnikom Uprave granične policije.

Podrška Evropske unije upravljanju granicom, osim gostovanja policijskih službenika iz zemalja Evropske unije, obuhvata i nabavku specijalizovane opreme za nadzor granice, kao što su sofisticirani dronovi, endoskopske i termovizijske kamere, terenska vozila, komunikacioni uređaji, čitači putnih isprava, specijalizovani dvogledi i drugo.

“Evropska unija pomaže Srbiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi se unapredili kapaciteti za upravljanje granicom. Ova pomoć podrazumeva jačanje operativnih kapaciteta nadležnih institucija i to angažovanjem oko 100 gostujućih policijskih službenika iz zemalja Evropske unije. Na taj način smo omogućili razmenu znanja i iskustava. Takođe, nabavkom specijalizovane opreme za nadzor granice vredne oko milion evra i tehnički smo ojačali Graničnu policiju Republike Srbije”, izjavio je Fabrici prilikom obilaska centra, navodi se u zajedničkom saopštenju Delegacije EU u Srbiji i Međunarodne organizacije za migracije.

EU najveći donator Srbije u upravljanju migracijama

Tokom posete Prihvatnom centru za migrante i izbeglice ambasador je podsetio da je EU sa skoro 100 miliona evra od početka povećanog priliva migranata 2015. godine najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.

Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i u Pirotu je obezbeđen smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, zaštita, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

„Svesni smo da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice. Zato Evropska unija nastavlja da podržava lokalne samouprave da unaprede kapacitete za pružanje komunalnih, obrazovnih i zdravstvenih usluga kako lokalnoj, tako i populaciji migranata i izbeglica“, rekao je ambasador Fabrici.

Nakon obilaska Momčilove tvrđave, koja se rekonstruiše sredstvima Evropske unije i Grada Pirota, ambasador je izrazio zadovoljstvo što je već oko 80 odsto planiranih radova završeno. Podrška Evropske unije ovom projektu iznosi oko 340.000 evra.

„Ovim projektom pokazujemo da podržavamo očuvanje kulturnog nasleđa ne samo u zemljama članicama, već i u zemljama kandidatima za članstvo. Siguran sam da ćemo završetkom radova na tvrđavi ojačati turistički potencijal Pirota i privući značajan broj turista“, izjavio je Sem Fabrici.

Podeli

Comments are closed.