Fabrici: Srpsko tržište je povezano sa evropskim

0

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je očekivanje da će Srbija do kraja godine otvoriti više pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, uključujući i ona u vezi sa ekonomijom.

“Održivi razvoj Srbije je glavni zadatak evropskih integracija, a održivog razvoja nema bez malih i srednjih preduzeća, koja su kičma najrazvijenijih evropskih regija, rekla je Jadranka Joksimović na obeležavanju 10. godišnjice programa Evropske mreže preduzetništva.

Ona je iznela podatak da EU izdvaja 2,3 milijarde evra kao podršku malim i srednjim preduzećima i konstatovala da su dobra koordinacija, komunikacija i ideja osnova za korišæenje tih fondova. Mala i srednja preduzeæa uèestvuju sa oko 58 odsto u bruto domaæem proizvodu Srbije, izjavila je Joksimović.

Fonet

Šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici je rekao da Brisel pruža podršku malim i srednjim preduzećima i da firme treba da budu povezane i da znaju kako da se kreću na domaćem i međunarodnom tržištu. Srpsko tržište je već povezano sa evropskim, a EU je najveći investitor u Srbiji, izjavio je Fabrici.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je naveo da je 17.000 malih i srednjih srpskih preduzeća koristilo usluge Evropske mreže preduzetništva. Zahvaljujući toj mreži je više od 300 firmi potpisalo ugovore sa stranim partnerima, izašlo u inostranstvo ili ojačalo poziciju na tržištima gde su već poslovala, rekao je Čadež.

Nadam se da ćemo u narednim mesecima uspeti da od regiona napravimo stabilnije mesto za poslovanje. Trenutno to ne izgleda tako, izjavio je Čadež i dodao: “Prolazimo kroz, možda, jedan od najtežih perioda, što se tièe ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu”. Čadež je rekao da treba da se “dozovu pameti donosioci jednostranih odluka o taksama, koji krše sve sporazume, ne shvatajući kako privreda funkcioniše”.

Podeli

Comments are closed.