File razočaran sastankom u Sarajevu

0

Sastanak koji je trajao devet sati i završio se neuspehom ,File je nazvao razočaravajućim i dodao da to ne smatra svojim nego neuspehom političara BiH.

SARAJEVO, 18. februar 2014. – Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je danas u Sarajevu, posle još jednog propalog razgovora političara Bosne i Hercegovine o sprovođenju presude Evropskog suda u slučaju Sejdić-Finci da je njegov angažaman na tom planu završen.

File će, kako je rekao, o tome informisati specijalnog izaslanika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Eštone , čija je poseta BIH najavljena krajem ove nedelje.

Sastanak koji je u ponedeljak trajao devet sati File je nazvao razočaravajućim i dodao da to ne smatra svojim nego neuspehom političara BiH, od kojih su neki bili spremni, a neki ne, na postizanje dogovora.

Evropski komesar najavio je da su u Briselu, što se tiče BiH, pripremili nove incijative, ali se one ne tiču slučaja Sejdić-Finci, niti protesta u BiH, za koje je File rekao da građani imaju pravo tražiti svoja prava i da političari moraju čuti njihov glas.

Za naredni ponedeljak u Londonu File je najavio da će evropski zvaničnici razgovarati o novom ekonomskom programu za BiH i da će uskoro biti formirane radne grupe EU i BiH zapitanja korišćenja, odnosno nekorištenja sredstava iz IPA fondova, javio je Radio Slobodna Evropa.

U utorak su u BiH protesti nastavljeni mnogo manjim intenzitetom nego prethodnih dana, dok je ponedeljak bio u znaku zasedanja plenuma građana u više gradova.

Podeli

Comments are closed.