File:Održati zamah u integracijama

0

Briselski sporazum Beograda i Prištine važan za čitav region i važno je da Kosovo i Srbija nastave dijalog i da se hvataju u koštac sa novim izazovima i reformišu svoja društva, naglasio je evropski komesar za proširenje na zasedanju Evropskog parlamenta. Kacin: Za manje od nedelju dana Srbija će stupiti na istorijski put, koji će ovu najveću zemlju Zapadnog Balkana dovesti do punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

STRAZBUR, 15. januar 2014. (FoNet) – Srbija i Kosovo mogu podstaći pozitivne promene u onim delovima Zapadnog Balkana gde nema napretka u zadovoljavajućoj meri, izjavio je večeras evropski komesar za proširenje Štefan File i naglasio da su Srbija i Kosovo ostavrili značajan napredak u reformama i normalizaciji odnosa, kao i da je potrebno održati zamah u integracijama.

Važno je da, zajedno sa njima, zadržimo pozitivan zamah iz prošle godine, poručio je File na zasedanju Evropskog parlamenta, na kome se raspravljalo o izveštajima o napretku Srbije i Kosova.

Dobre vesti sa Balkana

File je naglasio da je briselski sporazum Beograda i Prištine važan za čitav region i važno je da Kosovo i Srbija nastave dijalog i da se hvataju u koštac sa novim izazovima i reformišu svoja društva.

On je rekao da sa Balkana stižu dobre vesti o obnovljenom dijalogu, povećanoj međusobnoj trgovini i stvaranju mostova.

File je naglasio da je evropska težnja Srbija i Kosova ključna u želji da normalizuju odnose.

Poboljšanje odnosa Srbije i Kosova doveo je do niza važnih odluka, posebno na severu Kosova, a ključana prekretnica su bili lokalni izbori, rekao je File i podržao izveštaje Evrospkog parlamenta o Srbiji i Kosovu.

File je naglasio da su Srbija i Kosovo zaslužili da naprave naredne korake na putu ka EU.

On je podsetio da je Evropski savet u decembru prihvatio pregovarački okvir za Srbiju i odlučio da prva međuvladina konferencija bude 21. januara.

Evropska unija je pokazala da može da sledi model pomirenja, rekao je File.

Trajna predanost

Zamenika ministra spoljnih poslova Grčke, zemlje koja predsedava EU, Dimitris Kurkulas je istakao da je Atina pobornik proširenja i namerava i dalje da podržava i jača veze između EU i zemalja kandidata.

Naš cilj je da doprinesemo evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana, rekao je Kurkulas i zahvalio Evropskom parlamentu što snažno podržava politiku proširenja.

Kurkulas je naveo da su Srbija i Kosovo pokazali trajnu predanost da ostvare napredak u normalizaciji odnosa kroz dijalog i uspeli su da ostvare rezultate koji su se do pre par godina činili nemogućim.

Pozdravljamo odluku da Srbija počne pregovore o priključenju i da Kosovo počne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, istakao je Kurkulas.

Istorijski put

 Za manje od nedelju dana Srbija će stupiti na istorijski put, koji će ovu najveću zemlju Zapadnog Balkana dovesti do punopravnog članstva u Evropskoj uniji  (EU), istakao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin i poručio da proces proširenja neće biti kompletiran bez država Zapadnog Balkana.

Srbija je od regionalnog destabilizatora postala lider integracija od kada je premijer Ivica Dačić ispružio ruku svom kolegi Hašimu Tačiju u dijalogu koji je doveo do aprilskog sporazuma, rekao je Kacin.

Time je, naglasio je Kacin, Srbija otvorila put za punu normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Prema Kacinovim rečima, još ima mnogo toga da se uradi, ali je prvi korak bio presudan i daleko najteži.

Dalji napredak u vezi sa ovim pitanjem biće pažljivo praćen kroz poglavlja 35 pregovora o pristupanju, rekao je Kacin.

On je ukazao da će reforma pravosuđa, koja će biti tema poglavlja 23, ostati suštinsko pitanje.

Razrešiti sve zločine

 Da bi se obezbedilo nesmetano pregovoranje o ovom poglavlju, Srbija će morati da pruži dokaze o slučajevima visokog profila korupcije, rekao je Kacin.

On je naglasio da Srbija mora da pokaže da su svi zločini „Miloševićevih tajnih službi“ rešeni.“Politička pozadina atentata na premijera Zorana Đinđića mora biti rešen jednom za svagda, jer Srbija ne može sebi priuštiti da imaju tu senku na kredibilitet i stabilnost njenih institucija“, poručio je Kacin.

On je rekao da je uveren da projekat proširenja EU neće biti gotov sve dok i poslednja zemlja Zapadnog Balkana ne bude članica EU.

„Nadam se da ćemo do kraja narednog mandata EU biti daleko bliži tom cilju“, zaključio je Kacin.

Prvi korak Kosova ka EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček naglasila je da je prošle godine načininjen ogroman pomak u integracijama, a sporazum Beograda i Prištine je istorijski ne samo za Srbiju, Kosovo i Balkan, već i za čitavu Evropu.

Činjenica da Kosovo počinje pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja prvi pravi korak ka pridruživanju EU, rekla je Lunaček.

Ona je pozvala pet zemlja članica Unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

„Budućnost Kosova je u EU, ona je evropska zemlja i nadam se da ćemo svojim izveštajem pomoći njen napredak“, zaključila je Lunaček.

Integralni govor Štefana Filea.

Podeli

Comments are closed.