Fon der Lajen pozvala na globalnu saradnju baziranu na fer odnosima i poštovanju

0

„Moramo da nadogradimo i modernizujemo međunarodne forume kako bismo zajedno među narodima pronašli rešenja“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen u posebnom obraćanju na 50. Svetskom ekonomskom forumu, govoreći o promenjivom globalnom poretku i viziji Evrope na tu temu.

Ona je posebno istakla klimatske promene kao glavni globalni izazov, koji zahteva trenutne akcije, i objasnila šta Evropska unija preduzima.

“Evropa će do 2050. biti prvi klimatski neutralan kontinent na svetu. Učiniće sve što je potrebno da otključa investicije, inovacije i kreativnost koja je potrebna”, napominje Fon der Lajen, dodajući da će iz evropskog budžeta milijardu evra biti uloženo tokom naredne decenije.

European Union 2020

Prilike koje dolaze sa zelenom tranzicijom podjednako pomažu u stvaranju inovacija, vrednosti i radnih mesta. Fon der Lajen ohrabruje trgovinske partnere EU da rade na stvaranju globalnih uslova, gde porez na granice ugljenika neće biti neophodan.

„Ovo je primer novih modernih međunarodnih okvira koji su nam potrebni. To pokazuje da ako sarađujete sa Evropom, naći ćete pouzdanog partnera koji će raditi na održivom svetu“, rekla je ona.

U Davosu, Fon der Lajen se sastala i sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom i razgovarala o brojnim pitanjima važnim za odnose između EU i SAD.

„Uverena sam da možemo da postići pozitivne rezultate u odnosima Sjedinjenih Država-EU u trgovini, kao i u oblasti tehnologije, energije i još mnogo toga“, naglasila je.

European Union 2020

Predsednica Evropske komisije pozvala je na zajedničku odgovornost u pronalaženju načina za prihvatanje promena i da je neophodno uvažiti moć saradnje. Saradnja zasnovana na pravičnosti i međusobnom poštovanju ono je što je nazvala „geopolitikom međusobnih interesa“ – onom za koju bi Evropa radila.

Podeli

Comments are closed.