Godišnji izveštaj o Srbiji pred Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji

0

Predstavnici državne administracije, diplomatskog kora i nevladinih organizacija učestvovali su na Sedmom plenarnom sastanku Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Glavna tema bili su zaključci iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji, koji je objavljen krajem maja.

Srbija nije nazadovala ni u jednoj oblasti, u pojedinim je imala ograničen napredak, a prema navodima Izveštaja, u tri oblasti nije blo napretka, ističe šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

„Pristupni proces je kompleksan. Sve snage u društvu bi trebalo da rade zajednički, da postignu konsenzus i uspešno dostignu cilj na putu ka EU“, kaže ambasador, navodeći da važnu ulogu u procesu igra civilni sektor.

Šef Delegacije EU ističe da će Srbija morati dodatno na radi na razvitku demokratskog društva, podeli vlasti, na nezavisnom, odgovornom i efikasnom pravosuđu.

„Ako razmatramo podelu vlasti, Izveštaj šalje nekoliko poruka kako da Skupština radi bolje, da pravosuđe postane nezavisno i kako da medijski sistem postane slobodniji“, zaključuje Fabrici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenjuje da je Izveštaj Evropske komisije generalno gledano pozitivan, a da je od posebnog značaja pozitivna ocena napretka u oblasti dobrosusedskih odnosa. Ističe zamerke u oblasti javnih nabavki i kaže da je Srbija spremna da usvoji dobra iskustva.

„Ne možemo da čekamo par meseci na dva dela koja su potrebna Elektroprivredi Srbije, a da nemamo pad proizvodnje struje. Potreban nam je fleksibilan sistem javnih nabavki, koji će da garantuje transparentnost i spreči korupciju“, objašnjava predsednik Vučić, koji je ponudio prostor u Predsedništvu za održavanje svih panela i događaja koje drugi domaćini i lokalne samouprave otkazuju.

Predsednica Skupštine Maja Gojković ističe da u saradnji s Vladom Srbije želi da sprovede mere koje se tiču rada parlamenta, a kao prvu navela je hitni postupak prilikom predlaganja zakona, koji se u Izveštaju pominje kao negativna praksa.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ističe da je suština evropskih integracija je da se dođe do dogovorne platforme čak i kada postoje razlike u stavovima. Takvo razmimoilaženje neće blokirati zajednički rad i partnerski odnos koji je temelj EU, pošto se Srbija pokazala kao odgovorna zemlja kandidat, ističe ministarka.

Pročitajte još:

Podeli

Comments are closed.