Godišnji izveštaj predstavljen poslovnoj zajednici

0

Godišnji izveštaj o Srbiji za 2019. godinu predstavljen je zainteresovanima iz poslovne zajednice u Privrednoj komori Srbije (PKS). Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, kaže da je država posvećena dugoročnim ekonomskim reformama.

Pristupanje i proces koji zahteva vreme, a izveštaj predstavlja sliku onoga šta je do sada urađeno, objašnjava ambasador. On dodaje i da, što se tiče ekonomije, u izveštaju se napominju dva ključna zaključka.

„Jedan od tih zaključaka jeste da su osnovni makroekonomski pokazatelji Srbije na zdravim nogama. To podrazumeva deficit, dug, inflaciju i budžetski suficit“, kaže ambasador Fabrici. On dodaje da se tako stvaraju uslovi da ove i narednih godina rast BDP-a bude od tri do četiri odsto.

U isto vreme, u izveštaju se zaključuje i da Srbija mora da nastavi sa reformama ukoliko želi da u potpunosti iskoristi svoj potencijal.

„Srbija bi trebalo da ima liberalnu ekonomiju u demokratskom društvu, a za to je potrebno da se ubrzano radi u oblasti vladavine prava, u čemu Srbija nije napravila dovoljan napredak“, ističe Fabrici i dodaje da će EU nastaviti da pomaže Srbiji da brže napreduje u svim oblastima.

Poslovna zajednica Srbije integrisana je u EU, na čije tržište plasira 67 procenata ukupnog izvoza, dok je 75 procenata stranih direktnih investicija u Srbiji iz EU, zaključuje Fabrici.

Predsednik PKS Marko Čadež tvrdi da je Srbija u poslednjih godinu dana napravila značajan napredak u poboljšanju poslovnog okruženja, što su prepoznali i investitori iz EU.

„Velike kompanije iz EU prepoznale su Srbiju kao mesto gde mogu da se osećaju sigurno, gde mogu da nadju kvalifikovane radnika i odakle mogu da izvoze u svet“, kaže Čadež.

Kao pokazatelj takvih trendova navodi da je od marta prošle godine u Srbiji počelo da posluje 40 kompanija iz EU koje su investirale više od 400 miliona evra i zaposlile 19 hiljada ljudi.

Pogledajte još:

Podeli

Comments are closed.