Predsednice parlamenta, potpredsedniče vlade, ministri, vaše ekselencije, uvaženi gosti,

Unija kojom dominiraju mir i stabilnost

Zadovoljstvo mi je što imam priliku da vam se obratim na prijemu povodom Dana Evrope u ovoj veličanstvenoj Gradskoj skupštini.

Više od pola veka nakon proročanskih reči Robera Šumana, izgradili smo Uniju 28 država članica koja je dostigla nezapamćeni stepen ekonomske i političke integracije.

Unija koja je prvenstveno mesto kojim dominiraju mir i stabilnost, a rat je postao nezamisliv. Unija koja je zasnovana na zajedničkim vrednostima demokratije, osnovnih prava i vladavine zakona.

Globalni izazovi

Ali stabilnost, bilo politička, ekonomska ili finansijska, predstavlja krhki koncept. Pretrpeli smo najveću finansijsku i ekonomsku krizu od Drugog svetskog rata. Naši susedi – od Ukrajine do Sirije, preko Bliskog Istoka i Azije – i dalje su nestabilni. Pred nama su brojni izazovi, počev od terorizma i migracija do manjkavosti energetike. U svetu u kom sve više zavisimo jedni od drugih, ovi izazovi nisu samo evropski.

Ovo su globalni izazovi koje moramo da prevaziđemo zajedno kao Unija ali i zajedno sa Srbijom.

EU podržava evropsku perspektivu Srbije

Zato što je evropska Srbija deo naše zajedničke vizije. U to ne treba sumnjati. Čitava Evropska unija, odnosno njene institucije i njenih 28 država članica, snažno podržavaju evropsku perspektivu Srbije.

Srbija je postavila pristupanje EU kao svoj ključni strateški cilj. Srpska vlada je pokrenula ambiciozni program ekonomskih i strukturnih reformi koje će, uveren sam, doprineti stvaranju atraktivnijeg poslovnog okruženja, oživeti rast, unaprediti konkurentnost i otvoriti nova radna mesta.

23068009_b

 

Sada očekujemo snažniju posvećenost reformama u oblasti vladavine prava koja obuhvata pravosuđe, korupciju, medije, javnu upravu. Svaka od reformi u ovim oblastima ima potencijal da učini srpsku upravu i pravosuđe efikasnijim, da poveća poverenje građana Srbije u institucije kao i da unapredi njihov kvalitet života. Srbija osim toga igra vodeću i konstruktivnu ulogu u regionu, a istovremeno je i spoljnopolitički partner EU. Predsedavanje Srbije OEBS-om je jasan znak njenog angažmana, a istovremeno i poverenja koje međunarodna zajednica ima u Srbiju.

Dame i gospodo,

Države članice u ovom trenutku procenjuju spremnost Srbije u svim oblastima koje su obuhvaćene pravnim tekovinama EU. Napredak Srbije u svim tim oblastima će služiti kao osnova za vođenje uspešnih pregovora. Uveren sam da će napredak omogućiti skoro otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

Mi čvrsto podržavamo evropsku perspektivu Srbije. Evropska unija i njenih 28 članica jesu najveći davaoci pomoći Srbiji, sa oko 200 miliona evra godišnje u vidu bespovratnih sredstava, ne računajući nezabeleženih 170 miliona evra pomoći za sanaciju posledica prošlogodišnjih poplava.

Srbija je nedavno postala 33. članica Mehanizma za civilnu zaštitu EU čime je ostvarila bolji pristup pomoći i zaštiti od prirodnih katastrofa.

23068073_b

 

EU ulaže u Srbiju i srpsku omladinu

EU je najveći partner Srbije i u pogledu trgovine, investicija i povoljnih kredita. Osim toga, mi „ulažemo” i u srpsku omladinu. U programu Erazmus je tokom 2014. godine učestvovalo skoro 200 studenata iz Srbije. Nadam se će ovaj broj biti još veći u godinama koje su pred nama jer će mlade generacije današnjice oblikovati Evropu sutrašnjice.

Strateški izbor Srbije u pogledu njene budućnosti nam je svima jasan. Za Srbiju to znači veće blagostanje i stabilnost u regionu. Za EU, pregovori o pristupanju imaju isti prioritet kao i ranije: oni se nastavljaju u istom duhu i sa jednakom posvećenošću.

A sada da nazdravimo budućim Danima Evrope, ovde u prelepom gradu Beogradu i širom evropske Srbije.

Živeli!

Johanes Han je komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju