Han: Pristupanje EU tiče se čitavog naroda

0

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i potpisivanja Sporazuma o sektorskoj budžetskoj podršci za Srbiju rekao je da pristupanje EU nije samo stvar Vlade, već da se tiče čitavog naroda i da treba da ujedini sve delove društva. Premijerka Ana Brnabić rekla je da su potpisani dokumenti pokazatelj partnerstva sa EU – ne samo u političkom smislu, već i u drugim segmentima razvoja, poput društvenog i ekonomskog.

„To treba da bude nacionalni cilj koji će sve okupiti ka konačnoj sudbini“, istakao je Johanes Han na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je naveo da u tom smislu dva potpisana sporazuma samo dodatno ojačavaju put Srbije ka EU.

Govoreći o potpisanim dokumentima, Han je rekao da se jedan od njih odnosi na upravljanje granicama u vrednosti od 28 miliona evra, dok se drugi odnosi na pomoć u migrantskoj krizi i za njega je izdvojeno 16 miliona evra.

„Imali smo veliki migrantski talas, on je sada završen, ali mi moramo da pomažemo zemljama koje su bile pogođene do sada neviđenim brojem migranata“, naveo je Han.

On je dodao da je EU od 2007. godine dala Srbiji više od dve milijarde evra bespovratne pomoći i kazao da to EU čini najvećim donatorom u Srbiji.

Han je izjavio da je u Strategiji proširenja Evropske komisije pomenut indikativni datum za pristupanje Srbije EU, 2025. godina, ali da to treba videti kao datum koji jeste izvodljiv, a u isto vreme i ambiciozan.

„Od Srbije zavisi kojom brzinom će ispuniti poznate uslove. Mi smo sigurni da su državni organi ovde tome u potpunosti posvećeni“, ukazao je komesar.

Brnabić: Budžetska podrška pokazatelj partnerstva

FoNet

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je da je danas potpisani Sporazum o sektorskoj budžetskoj podršci za Srbiju u vrednosti od 28 miliona evra pokazatelj partnerstva sa Evropskom unijom – ne samo u političkom smislu, već i u drugim segmentima razvoja, poput društvenog i ekonomskog.

Brnabić je rekla da je ovo treći potpisani ugovor i podsetila da je prvi ugovor, koji je u vezi sa reformom javne uprave, bio u iznosu 80 miliona evra, dok je drugi koji se tiče direktne podrške obrazovanju iznosio 27 miiliona evra.

Govoreći o Strategiji EU za zemlje Zapadnog Balkana, Brnabić je rekla da Strategija predstavlja veliku šansu za Srbiju.

„Mi smo razumeli da ne postoje nikakve garancije, razumeli smo na čemu je fokus, sada su naše obaveze i šta treba da radimo. Vlada će u narednom periodu nastaviti da radi na svim stvarima koje moramo da implementiramo da bismo iskoristili šansu koja je pred nama“, istakla je Brnabić.

Dodala je da su pred Srbijom značajni zadaci i veliki izazovi i istakla da postoji potpuna predanost vlade da uradi ono što treba kako bi Srbija pristupila EU.

„EU je naš strateški cilj, osnovni prioritet i nacionalni interes“, poručila je premijerka.

Han: Prvi interes treba da bude pomirenje i rad na dobrosusedskim odnosima

Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, Han je ocenio da je to težak i intezivan dijalog koji podrazumeva intezivne dijaloge i pregovore, ali da je njegov cilj normalizacija odnosa.

„Ne bih da prejudiciram rezultat tog dijaloga, rano je reći kako će se materijalizovati normalizacija, ali je bitno da to postane pravno obavezujući sporazum“, istakao je Han.

Upitan šta misli o težnji Albanaca na KiM da se ujedine sa Albanijom, Han je odgovorio da svi znaju da treba da se poštuju prava i postojeće granice.

„Nakon svih dešavanja u regionu, prvi interes treba da bude pomirenje i međusobno razumevanje i rad na dobrosusedskim odnosima“, ocenio je Han.

Podeli

Comments are closed.