Han: Srbija jedan od predvodnika u regionu – Vučić: Dobili smo priznanje i podršku

0

Komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je dan pošto je Evropska komisija usvojila novu Staretgiju – „Verodostojnu perspektivu proširenja i pojačano angažovanje EU na Zapadnom Balkanu“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio evropskim zvaničnicima i naveo da je ona „veoma važna kao podstrek građanima“ i istakao da je potpuno jasno da su pred Srbijom najteži zadaci.

Predsednik Vučić je ukazao da je pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od najvećih problema, koje je nazvao „planinskim lancem prepreka ka članstvu u EU“.

„I nije reč o tome kako ćete da se zovete… već je pitanje mnogo krupnije, mnogo hiljada kvadratnih kilometara, a još važnije je tu pitanje ljudi koji žive na Kosovu i kako će njihov status biti regulisan“, rekao je Vučić i dodao da su „najteži zadaci su pred Srbijom u poredjenju sa četiri druge zemlje i jednom teritorijom. To nije naša krivica, već je došlo vreme da donosimo odluke i platimo neke cene iz prošlosti“.

FoNet

On je, takodje, kao važno pitanje naveo i regulisanje granice s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Prema rečima predsednika Vučića ekonomska pozicija Srbije će biti teža ukoliko se ne reše politički problemi. „Ako uspemo da rešimo političke probleme ekonomski ćemo kao raketa da rastemo u svakom pogledu“.

On je rekao da razume da EU posmatra čitav region Zapadnog Balkana na jedinstven način u smislu prostora, ali da će zemlje postajati članice prema svojim zaslugama i da bi neko mogao i da se hvali što su Srbija i Crna Gora prepoznate kao zemlje koje su najbliže članstvu, ali da ono što je ostalo da se uradi predstavlja najteže zadatke.

Predsednik je rekao da Srbiju prema EU privlače vrednosti i bolji ekonomski položaj za gradjane, ali i to što je Unija najuspešniji mirovni projekat posle Drugog svetskog rata, koji je, prema njegovim rečima potreban prostoru Zapadnog Balkana.

On je dodao da 2025. godina „ne znači nikakve garancije“, ali da „znači gradjanima kao podstrek da znaju da su uradjene neke bitne stvari“.

Han: Pristup EU mora da postane nacionalni cilj Srbije

FoNet

Evropski komesar Johanes Han je naveo da nije slučajno što je dan nakon usvajanja Strategije u Beogradu „što samo pokazuje našu posvećenost pristupanju EU“.

„Prvi put je Srbija dobila indikativan vremenski okvir za pristupanje EU i zato može i treba da iskoristi ovu priliku“, rekao je Johanes Han i dodao da su to dobre vesti za Srbiju i njene građane.

„Šansa leži u rukama Srbije i ona to treba da iskoristi“, poručio je Han.

Neophodno je, dodao je, da se još mnogo toga uradi, pre svega na planu vladavine prava, pravosuđa i ostalih prava, i to ne treba da bude samo na papiru.

Komesar Han je istakao da „Srbija mora da reši i nesumnjivo primeni pravno obavezujući sporazum o stabilizaciji s Kosovom i sve što možemo uradićemo da pomognemo, kao i u rešavanju drugih pitanja, pograničnih pre svega, sa susedima“.

Uz zahvalnost Vučiću na hrabrosti da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu, Han je rekao da se to ne tiče samo budućnosti Srbije već i bezbedsnosti i mira u regionu.

„Srbija ima možda najznačajniju ulogu i svi napori će doneti prve rezultate, a to je i puna normalizacija odnosa s Kosovom“, rekao je Han, najavljujući da će o svim tim pitanjima razgovarati s opozicijom, medijima, civilnim sektorom, a za kraj meseca najavio novu posetu Srbiji zajedno s Junkerom, da, kako je rekao, „zajedno izrazimo posvećenost Unije priključenju“.

Odgovarajući na pitanje o vremenskim okvirima, Han je rekao da je uveren da ne bi trebalo da se vežemo za neke datume, da bi bilo dobro ako kvalitet prati vremensku dinamiku, ali, da je važno da se postigne sporazum. On je naveo da i u Prištini to treba da shvate, pošto se stalno govorilo da je razgovor u interesu Srbije.

Dogovor je, istakao je, takođe i u interesu „građana Kosova“ i njihove evropske perspektive.

Han je rekao da ceni inicijativu predsednika Vučića o moratorijumu na teme iz prošlosti sa Hrvatskom, i da dve zemlje za početak treba da imaju korektne dobrosusedske odnose.

FoNet

„Reč je o dve važne zemlje i dobro je da te dve zemlje imaju korektne odnose, na koje može da se dalje gradi budućnost. Govorim o zajedničkim inicijativama i akcijama“, zaključio je Han.

Komesar je ponovio da smatra da je manje reč o brzini, a više o kvalitetu, i da bi bilo dobro za sve da se nađe obavezujuće rešenje, koje je prihvatljivo za sve i koje će obezbediti mir u regionu

„Pristup EU mora da postane nacionalni pitanja Srbije. U prošlosti je bilo uspešnih pristupanja ali je uvek bilo neophodno da to postane nacionalni cilj i zahteva nacionalne napore, napore svih koji su posvećeni budućnosti zemlje“

„Postoji mnogo neiskorišćenog potencijala, u proteklih deset godina region je udvostručuo trgovinsku razmenu na 43 milijarede evra ali se nije ni za evo povećala razmena unutar regona. Zato je saradnja unutar regiona važna. Već sam rekao da čitava aktivnost predstavlja regatu a ne konvoj. Pravedno je da ako su neki brži da oni za to i dobiju zasluge. Srbija je trenutno jedna od predvodnica i važno je da imate nekog ko će da gura unutar regiona“ poručio je Han.

Podeli

Comments are closed.