Info-dan o sportskim projektima u okviru programa Erazmus+

0

Sportska komponenta programa Erazmus+ od 2019. godine nudi velike mogućnosti organizacijama i ustanovama koje se u Srbiji bave pitanjem sporta i fizičke aktivnosti. Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na konkurs koji je otvoren do 2. aprila, saglasni su učesnici otvaranja info-dana o ovom programu, koji je održan u Palati Srbija.

Erazmus+ jedan je od najboljih EU programa i dotakao je milione života širom Evrope, kaže šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici. Prema poslednjim podacima, više od 7800 srpskih studenata i nastavnog osoblja dobilo je stipendije za mobilnost u zemlje EU, dok je više od 4500 ljudi došlo iz EU u Srbiju od 2015. godine.

„Ovakva saradnja naročito će imati pozitivan efekat na razvoj potencijala ljudskog kapitala u Evropi, smanjenjem zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih troškova fizičke neaktivnosti. Čini mi se da su organizacije i institucije već veoma dobro iskoristile ovu priliku u oblasti sporta – pošto već koordiniraju 8 projekata i partneri su u 34 tekuća projekta. Nadam se da će se ovaj uspeh još više povećati u narednom periodu“, kaže ambasador Fabrici.

Šef Delegacije EU pozvao je sve zainteresovane da se prijave na konkurs koji traje do aprila. Namera Evropske komisije da uveća sredstva dosupna kroz program Erazmus+ u narednom budžetskom ciklusu od 2021. godine prilika je da se realizuju dobre ideje, kaže ambasador Fabrici.

Konkursi u okviru ovog programa prilika su da se pokaže konkurentnost i takmičarski duh, navodi ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, a hvali i dosadašnje interesovanje i učešće organizacija iz Srbije, čije aktivnosti više ne moraju da se finansiraju samo iz državnih fondova.

„Danas smo imali priliku da informišemo organizacije kako da dođu do dodatnih sredstava i na koji način svi mi zajedno možemo da pomognemo celokupnom sistemu sporta. Moramo da shvatimo da u ovom trenutku postoje mogućnosti da sa našim partnerima iz EU dođemo do dodatnih sredstava”, rekao je Udovičić.

Ukupna vrednost projekata kojima koordiniraju organizacije iz Srbije iznosti gotovo milion evra, kaže upraviteljka Tempus Fondacije Marija Filipović Ožegović, a napominje i da je značaj razmene iskustava nemerljiv i da prevazilazi ekonomski faktor u saradnji u oblasti omladine i sporta.

„U sportu imamo šta da ponudimo. Prilikom procene projekata, nema sumnje da mi jesmo dodatna vrednost. Zato vas pozivam da prihvatite ponude mogućih partnera za saradnju“, kaže Filipović Ožegović.

U oblasti sporta, Erazmus + podržava saradnju i umrežavanje među sportskim organizacijama i podržava projekte koji doprinose ublažavanju socijalnih i ekonomskih aspekata fizičke neaktivnosti. Program je posebno usmeren na udruženja građana koja rade na lokalnom nivou.

Cilje sportske komponenta programa Erazmus+ jeste da podrži kreiranje evropskih partnerstava u sportu radi ostvarivanja sledećih ciljeva:

  • sprečavanje prekograničnih pretnji integritetu sporta, poput dopinga, nameštanja utakmica i nasilja, kao i svih vrsta netolerancije i diskriminacije;
  • promovisanje i podrška dobrom upravljanju sportom i dvostrukom karijerom sportista;
  • promovisanje volonterskih aktivnosti u sportu, socijalnog uključivanja, jednakih mogućnosti i značaja fizičke aktivnosti koja poboljšava zdravlje, kroz povećano učešće i jednak pristup sportu svima.

Program je otvoren za sve vrste ustanova ili udruženja građana koje se bave sportom i fizičkim aktivnostima.

Srbija je programska zemlja u okviru programa Erazmus+ od januara 2019. godine, i učešće Srbije smatra se veoma uspešnim u ovom programu. U komponenti koja se odnosi na omladinske organizacije, Srbija je u prethodnom periodu povukla preko 50 posto sredstava na raspolaganju za Zapadni Balkan, po čemu je lider u regionu.

Podeli

Comments are closed.