Izjava predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska nakon samita EU-Zapadni Balkan

0

Dobar dan. Pre svega želim da se zahvalim premijeru Borisovu i njegovom timu: odradili ste neverovatan posao i zaista sam impresioniran vašom efikasnošću i odlučnošću, a najviše vašim angažmanom o kom svedoči uspeh ovog samita. Hvala i na predivnom bugarskom gostoprimstvu. Blagodaria Boyko, blagodaria prelestna Bulgaria (hvala vam, Bojko, hvala ti, lepa Bugarsko)

Upravo smo završili veoma dobar i uspešan samit između EU i Zapadnog Balkana. Smatram da je prošlo previše vremena od našeg poslednjeg sastanka u Solunu pre 15 godina, pa smo zato odlučili da naredni sastanak održimo za dve godine u Hrvatskoj. To najbolje ilustruje činjenicu da su integracije Zapadnog Balkana prioritet broj jedan za EU.

Danas smo iznova potvrdil uzajamnu posvećenost evropskoj perspektivi regiona. Kao što sam rekao tokom nedavne posete regionu: Evropska unija jeste i ostaće najpouzdaniji partner čitavog Zapadnog Balkana.

Konkretizovali smo načine za unapređenje veza unutar Zapadnog Balkana i sa EU. Razgovarali smo o vezama između ljudi, privreda, ali i digitalnim i infrastrukturnim vezama. Paketom mera koji smo nedavno potpisali – tzv. Sofijsku agendu prioriteta – tekućoj saradnji smo pridodali nove inicijative. Primera radi, dogovorili smo se da udvostručimo broj učesnika Erazmusa kako bismo većem broju mladih omogućili da studira u EU kao i da ćemo raditi na smanjenju naknada za roming i stvaranju pogodnijih uslova za privatne investicije pružanjem boljih bankarskih garancija.

Da ne bude zabune: Agenda povezivanja nije ni alternativa, ni zamena za proširenje. To je samo jedan od načina da se efikasnije iskoristi vreme od danas do sutra, kako naši građani i preduzeća ne bi morali da čekaju na sve prednosti evropskih integracija. Jer ja ne vidim drugu budućnost Zapadnog Balkana osim one u EU. Nema alternative, nema plana B. Zapadni Balkan je sastavni deo Evrope i on pripada našoj zajednici.

Pre nego završim, dozvolićete da se na vrlo kratko osvrnem na sinoćni sastanak lidera EU.

Dogovorili smo se da će EU pojačati napore u oblasti digitalizacije i inovacija kako bi dorasla izazovu tehnološke revolucije. Na našem sastanku u junu možete očekivati veoma konkretne odluke, poput uspostavljanja Evropskog inovacionog saveta u okviru narednog višegodišnjeg finansijskog okvira, pilot projekte, uključujući veštačku inteligenciju i veća investiciona sredstva. Sve to će biti zasnovano na našim evropskim vrednostima, uključujući poštovanje privatnosti građana, na internetu i van njega.

Što se tiče iranskog nuklearnog sporazuma, jednoglasno smo se složili da će EU ostati deo sporazuma dokle god mu Iran bude potpuno posvećen; Komisiji je dato zeleno svetlo da reaguje kad god su evropski interesi ugroženi.

Kada je u pitanju trgovina na relaciji EU-SAD, postigli smo dogovor o jedinstvenom pristupu koji će dati novu snagu Komisijinim tekućim pregovorima sa Sjedinjenim Državama. EU je čak spremna da pregovara o trgovinskoj liberalizaciji sa našim američkim prijateljima, ali samo ako SAD donesu odluku o bezuslovnom izuzeću EU od tarifa na aluminijum i čelik. Detaljnije o ovome ćete čuti od predsednika Junkera. Hvala.

Podeli

Comments are closed.