Izjava specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka nakon sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine

0

„Upravo smo završili naš drugi sastanak uživo na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine, sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem u Briselu.

Važno je da su oba lidera jutros, dolazeći sa sastanka u Beloj kući i uoči našeg zasedanja u okviru dijaloga, potvrdila da najveći prioritet pridaju integraciji u EU i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Potvrda ove jasne zajedničke posvećenosti i razumevanje prioriteta su od suštinskog značaja za napredak na njihovim evropskim putevima.

Na današnjim sastancima govorili smo o ekonomskoj saradnji i nestalim i raseljenim licima – temama koje su otvorene na našem poslednjem sastanku na visokom nivou. Srećan sam što mogu da saopštim da smo postigli pun napredak u tim diskusijama.

Takođe smo prvi put razgovarali, kao deo pregovora o pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu, o aranžmanima za nevećinske zajednice, kao i o rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovine. Ovo je bila prva razmena koja nam je omogućila da definišemo naredne korake u našim diskusijama.

Naš sledeći sastanak biće posvećen za ove dve teme. Naši današnji pregovori bili su intenzivni, kao i obično, i nisu uvek bili laki, ali prevladala je volja obe strane da unaprede diskusije uprkos bolnim i složenim pitanjima koja su u pitanju.

Dogovorili smo se da će sledeće nedelje naše diskusije nastaviti na ekspertskom nivou i da ćemo se ponovo sastati na nivou lidera kasnije ovog meseca.

Podeli

Comments are closed.