Izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“

0

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport otvorio je u beogradskom Domu omladine izložbu „Ana Frank – istorija za sadašnjost“. Ova putujuća izložba  do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju stiže u sklopu regionalnog projekta „Historija, istorija, povijest – lekcije za sadašnjost“. Izložbu koja će trajati do 08.05.2016. je organizovala edukatvna debatna mreža Otvorena komunikacija u saradnji sa Kućom Ane Frank iz Holandije i uz podršku EU.

“Mir i pomirenje su temelji i same Evropske unije”, rekao je ambasador Davenport objašnjavajući i zašto je Evropska komisija podržala projekat iz kog je nastala  izložba. “Vi ste izabrali Anu Frank je kao simbol procesa pomirenja ljudi ovog regiona, procesa koji je bolan i spor ali neophodan baš kao što je neophodna integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju” rekao je Davenport i podsetio da je EU “najveći zagovarač mira na Zapadnom Balkanu i najveći donator projektima ove vrste. Samo kroz zajedničke regionalne akcije kao što je ova, postiže se bolje razumevanje druge strane i dolazi do pomirenja” poručio je ambasador EU.

Photo: Otvorena komunikacija

Photo: Otvorena komunikacija

Kroz 32 panoa, izložba donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu  u Amsterdamu.

Originalnoj postavci pridruženo je sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru projekta „Historija, istorija, povijest – lekcije za sadašnjost“. Ovi panoi prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama.

Celokupna postavka zasniva se na vršnjačkoj edukaciji, pa umesto kustosa, kroz nju vode petnaestoro učenika iz beogradskih srednjih škola koji su obučeni da zainteresovanim posetiocima predstave sadržaj izložbe.

Izložba je kreirana po uzoru na pristup izučavanju istorije koji neguje Kuća Ane Frank. Taj pristup ukazuje da se nacionalizam, ksenofobija, diskriminacija pojavljuju u različitim društvima i nakon Drugog svetskog rata. Cilj izložbe je da podstakne đake na kritičko razmišljanje o istorijskim događajima i njihovoj važnosti za izazove današnjice.

Nakon boravka u Beogradu, izložba nastavlja da putuje po Srbiji. Planirano je da obiđe petnaestak lokacija, među kojima su Kragujevac, Niš, Kovačica, Šabac, Novi Sad, Subotica, Sremska Mitrovica, Sombor.

Podeli

Comments are closed.