Kocijančič: EU očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala

0

Povodom drugostepene presude u predmetu protiv Radovana Karadžića, kojom je bivši predsednik Republike Srpske osuđen na doživotnu robiju, saopštenjem se oglasila portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Maja Kocijančič. U saopštenju se navodi:

Konačna presuda u predmetu „Karadžić“ pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT), doneta od strane Žalbenog veća, zatvara slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Evrope, koji uključuju ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

Naše duboko saučešće upućeno je onima koji su izgubili svoje najdraže i onima koji su preživeli.

Evropska unija u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i IRMCT. Ponavljamo potrebu za punom saradnjom sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, kao naslednikom ICTY. EU očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost ili nepristrasnost procesa odlučivanja. Poricanje ili revizionizam su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima.

Međunarodno krivično pravosuđe ne samo da doprinosi okončanju nekažnjivosti, već istovremeno podstiče veće poverenje i pomirenje u Bosni i Hercegovini, kao i regionu u celini. EU takođe podržava efektivno i efikasno domaće procesuiranje ratnih zločina, kako bi se dopunio i pratio rad međunarodnih tribunala.

Pomirenje zahteva poštenu i činjeničnu procenu prošlosti, koja dolazi iz društava i uključuje sve strane u sukobu. Obrazovanje i svest su ključni.

Podeli

Comments are closed.