Komesar Han: Golubačka tvrđava je naše zajedničko nasleđe

0

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su svečanom otvaranju obnovljene Golubačke tvrđave. Rekonstrukcija istorijskog objekta, koji se smatra jednim od najlepših na Dunavu trajala je pet godina, a Evropska unija u projekat je uložila preko 8 miliona evra.

Danas slavimo to što smo dobro investirali u kulturno nasleđe, ne samo kako bismo pokazali šta se dešavalo u prethodnim vekovima, već i kako bismo stvorili nove prilike za razvoj privrede i zapošljavanje, rekao je komesar Han, dodavši da se nada da će takav razvoj dovesti do toga da veći broj ljudi ostane u Golupcu i okolini.

„Ovo je naše zajedničko nasleđe, Evropa u najboljem svetlu, bez granica. Svi bi trebalo da budemo ponosni. Ova tvrđava će postati osnova razvoja ovog regiona i svedočenje žive saradnje različitih delova Evrope,“ poručio je evropski komesar.

„Ujedinjeni u različitosti“ jedan je od evropskih slogana, podsetio je Han, i dodao kako ceo projekat slavi mir i stabilnost, pošto je jedan simbol konflikta i rata, postao simbol mira.

Zadovoljstvo je izrazio i predsednik Srbije. On kaže da je zahvalan Evropskoj uniji i Austriji, ali i komesaru Hanu lično na svemu što su uradili kako bi se rekonstrukcija uspešno završila. Sve što ovde radimo jeste samo prvi korak, potrebni su radovi na infrastrukturi i verujemo da ćemo uz vašu pomoć i podršku dodatno razviti ovaj deo Srbije, istakao je predsednik Vučić.

„Golubac koji je obnovljen zahvaljujući prijateljima iz Evrope dokaz je one skrivene lepote koja postoji u Srbiji. Ceo ovaj kraj predstavlja jedno od najvećih bogatstava Srbije sa bezbroj fantastičnih mogućnosti i nijednim izgovorom da se ne iskoriste“, zaključio je srpski predsednik.

Na svečanosti su se obratili i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, kao i ambasador Austrije Nikolaos Luteroti. Luteroti je istakao da je Golubac zvezda turizma u usponu, kao i da se nada da Dunav uskoro neće biti spoljna granica Unije, već da će Austrija i Srbija zajedno biti u njoj.

Rekonstrukcija i opremanje kompleksa Golubačke tvrđave, kulturno-istorijskog spomenika iz XIV veka, počelo je u septembru 2014. godine. Pored radova, izvedena su i obimna arheološka istraživanja koja su dovela do novih otkrića, koja će upotpuniti saznanja o istoriji ovog srednjovekovnog utvrđenja. Radovi su realizovani uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, a realizacijom čitavog projekta rukovodila je Austrijska razvojna agencija.

Kompleks Golubačke tvrđave još tokom procesa rekonstrukcije privukao je pažnju velikog broja turista iz celog sveta, pa je tako 2017. godine kompleks ugostio oko 65000, a 2018. godine oko 86000 posetilaca. Na pristan kod tvrđave redovno dolaze veliki rečni kruzeri koji dovode goste iz celog sveta, a do sada je za 2019. godinu dogovoreno pristajanje 80 ovakvih brodova. Tvrđava će od subote biti otvorena za sve posetioce.

Podeli

Comments are closed.