Komesar za pregovore o proširenju Han u Beogradu 20. novembra

0

Komesar Johanes Han, koji je zadužen za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju, posetiće Beograd u novoj ulozi 20. novembra. Han je već posetio Srbiju kao komesar za regionalnu politiku radi procene šteta od majskih poplava.

Poseta na samom početku Hanovog mandata je znak da su pregovori o proširenju jednako prioritetni kao i pre i da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana realna.

Komesarova poseta Srbiji je deo njegovog plana da u skorije vreme poseti sve zemlje Jugoistočne Evrope.

Han željno očekuje susret sa Vladom Srbije i ključnim akterima kako bi ih ohrabrio da nastave sa reformskim procesom tokom pregovora o proširenju. Pored usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom i jačanja vladavine prava, od izuzetne važnosti su i ekonomske reforme.

Han veruje da pregovori i reforme nisu samo puki birokratski proces. Takođe je važno da njihovo sprovođenje zaista pozitivno utiče na živote ljudi.

„EU je jača sa bliskim partnerima: radujem se što danas počinjem saradnju sa susednim zemljama sa juga i istoka, kao i sa zemljama koje su u procesu proširenja,“ tvitovao je Johanes Han 1. novembra, po stupanju na novu dužnost.

Komesar – Evropska politika susedstva i pregovori o proširenju

Podeli

Comments are closed.