Komesarka EU Georgieva: pomoć Srbiji kao da je članica Unije

0

Evropska unija će odmah Srbiji učiniti dostupnim humanitarne fondove kako bi se hitno zadovoljile osnovne potrebe ljudi pogođenih poplavama, dok će u fazi rekonstrukcije zemlja moći da zatraži pomoć iz Fonda solidarnosti ukoliko visina štete premaši 175 miliona evra, ali i da konkuriše za neiskorišćena sredstva iz pretpristupnih fondova, rekla je u Beogradu komesarka EU za humanitarna pitanja i krizne situacije Kristalina Georgieva .

Komesarka Georgieva je u sredu obišla Obrenovac da bi iz prve ruke videla razmere poplave, a potom posetila timove civilne zaštite iz Češke, Nemačke i Francuske koji su angažovani na zaštiti TE Kostolac od poplava.

Ona je izjavila da će tehnički timovi ostati u Kostolcu dokle god je to potrebno, kako bi otklonili opasnost od vode koja je velika.

„Ponosna sam što je tim EU bio deo odbrane koje su formirale vlasti Srbije i posebna zahvalnost ide (ovim) timovima. Predstoji još posla, ali se nadamo da je najgore prošlo,“ izjavila je Georgieva u Kostolcu.

Prema njenim rečima, veliki posao je pred svima da se ispumpa voda koja preti kućama, infrastrukturnim objektima, elektranama, ali i da se pomogne ljudima, što će biti učinjeno.

Georgijeva je uručila dva velika generatora za poplavljena područja bez struje. „To je pomoć koju uručujemo sad, odmah“, rekla je Georgieva.

Nakon razgovora sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem u utorak, Georgieva je rekla da je ponosna što u trenutnoj fazi spašavanja života i zaštite imovine u poplavama, više stotina spacilaca iz 12 zemalja članica EU „učestvuje rame uz rame sa srpskim“, koristeći pumpe za izvlačenje vode, mašine za prečišćavanje, čamce za spasavanje, helikoptere i drugu opremu pristiglu odmah po zahtevu Srbije.

„U drugoj fazi moramo da podmirimo humanitarne potrebe za žene, decu i muškarce, porodice pogođene poplavama. To znači da obezbedimo vodu, hranu, krov nad glavom, krevete i dušeke. Pomoći ćemo iz gesta solidarnosti“, rekla je Georgieva novinarima.

Za sanaciju posledica poplava i obnovu biće potrebno više vremena i tu će Srbija moći da konkuriše za sredstva iz Fonda solidarnosti EU ukoliko je procenjena šteta veća od 175 miliona evra.

„Ova pomoć pokrila bi deo troškova štete, ne bi pokrila sve troškove, ali jedan deo da“, rekla je komesarka EU, ali je objasnila da je za prijavljivanje za ovaj fond potrebno oko 10 nedelja, jer mora da bude zasnovano na preciznoj proceni štete, dok se odluka čeka dodatna dva do tri meseca.

„Ono što Srbija može odmah da uradi je da ispita mogućnost fondova koji su bili dostupni ali nisu iskorišćeni u proteklim godinama kao deo pristupnog programa EU,“ poznatiji kao IPA fondovi, rekla je Georgieva.

Georgieva je poručila da je Evropska unija uz Srbiju „u ovom teškom periodu“ i dodala da je do sada EU ponudila i više pomoći nego što je Srbija zatražila i da će nastaviti to da čini, te da u ovakvim situacijama Srbija, kao kandidat za članstvo, ima ista prava i privilegije kao i zemlje članice.

Podeli

Comments are closed.