Komisija pozdravila sporazum o strožim pravilima o finansiranju evropskih političkih stranaka

0

Evropski parlament i države članice su danas postigli privremeni dogovor o pooštrenju pravila o finansiranju evropskih političkih stranaka. Amandan Uredbi o finansiranju evropskih političkih stranaka je deo niza mera koje je predsednik Junker predložio u svom govoru o stanju Unije 2018. kako bi se osigurali slobodni i pošteni evropski izbori.

Prvi potpredsednik Frans Timermans je rekao: “Ovaj sporazum je dobra vest. Doprineće poboljšanju otpornosti naše demokratije u vreme evropskih izbora”.

Komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost, Vera Jurova, dodala je: “Videli smo kako lični podaci mogu biti zloupotrebljeni za manipulaciju u izborima. Snažna pravila o zaštiti podataka ključna su za zaštitu predstojećih evropskih izbora. Očekujemo da ih evropske političke stranke u potpunosti poštuju kako bi se Evropljani informisali tokom kampanje, a zatim mogli i da glasaju na izborima.”

Amandmanom će biti omogućeno uvođenje finansijskih sankcija za kršenje pravila o zaštiti podataka kako bi se namerno uticalo na ishod europskih izbora. Sankcije bi iznosile do 5% godišnjeg budžeta te evropske političke stranke ili fondacije.

The amendment will make it possible to impose financial sanctions for breaching data protection rules in order to deliberately influence the outcome of the European elections. Sanctions would amount to 5% of the annual budget of the European political party or foundation concerned.

Sankcije će srovoditi telo za evropske političke stranke i evropske političke fondacije. Pored toga, za one za koje se ustanovi da krše odredbe, neće biti moguće podnošenje zahteva za finansiranje iz opšteg budžeta Evropske unije u godini u kojoj je sankcija uvedena. Nacrt moraju brzo i formalno da usvoje Evropski parlament i Savet EU u narednih nekoliko nedelja, kako bi pravila stupila na snagu za vreme evropskih izbora 2019.

Sve informacije o izbornom paketu dostupne su ovde.

Podeli

Comments are closed.