Komisija Ursule fon der Lajen preuzela dužnost

0

Evropska komisija predvođena predsednicom Ursulom fon der Lajen zvanično je preuzela dužnost 1. decembra. Mandat prve Komisije kojom će rukovoditi žena trajaće pet godina, odnosno do 2024. godine.

Imena novih komesara i njihove resore možete pogledati na sajtu Komisije.

U prvim izjavama, članovi novog kabineta potvrdili su da će raditi na napredovanju regiona Zapadnog Balkana u procesu integracija u Evropsku uniju.

“Moramo da pokažemo našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontitnent, delimo istu istoriju, kulturu, sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena”, poručila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

„Komisija će početkom naredne godine predstaviti predloge kako bi se unapredio proces, kako bismo dodatno nadogradili strategiju za Zapadni Balan iz februara 2018. godine, kako bismo ojačali saradnju i kako bi proces pregovaranja bio efektniji. Želim dinamičan proces koji nije fokusiran samo na otvaranje i zatvaranje poglavlja. Potrebno je da identifikujemo mogućnosti za bližu i što raniju integraciju u oblastima gde postoji zajendički interes“, poručio je komsar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji, koji je pozvao i na ubrzanje procesa reformi u Srbiji.

Podeli

Comments are closed.