Konkurs karikature i stripa: „Mitovi i predrasude“ – Kako se međusobno vide Srbija i EU

0

Povodom proslave Dana Evrope, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Informacioni centar EU objavljuju konkurs za karikature i stripove na temu “Mitovi i predrasude” – kako Srbija vidi EU i kako Evropa vidi Srbiju.

Konkurs traje do 25. aprila i otvoren je za sve karikaturiste i crtače stripa – profesionalce i amatere, koji su pozvani da u formi karikature ili stripa prikažu svoje viđenje predrasuda koje imaju stanovnici Srbije o Evropskoj uniji ili koje stanovnici zemalja Evropske unije imaju o Srbiji.

Učesnici konkursa mogu da se poigraju sa mnogim predrasudama koje se pojavljuju u javnosti, medijima i stavovima građana. Jedina ograničenja su pravno obavezujući standardi i neprihvatljivost govora mržnje.

Pobednici će biti proglašeni 28. aprila a nagrade će im biti uručene na otvaranju izložbe izabranih radova koja se održava povodom Dana Evrope. Radovi će biti izloženi u Beogradu od 8. do 11. maja u Knez Mihailovoj ulici, kao i od 9. do 18. maja u tržnom centru Stadion. Pored toga radovi će biti izloženi u Novom Sadu i Nišu u prvoj polovini juna.

Žiri koji će odlučivati o pobednicima čine poznati srpski karikaturisti i crtači stripa – Predrag Koraksić Corax, Marko Somborac i Aleksandar Zograf, zajedno sa po jednim predstavnikom Delegacije EU, Informacionog centra EU i Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije.

Žiri će izabrati prve tri nagrade, kao i ostalih 14 radova koji će bit izloženi.

Prva nagrada je vaučer od 500 evra za kupovinu proizvoda u prodavnicama Gigatrona. Druga i treća nagrada su vaučeri u vrednosti od 350 i 250 evra za kupovinu u istim prodavnicama. Svi umetnici čiji  su radovi izabrani da budu izloženi dobiće prigodne nagrade. Države članice EU najavile su takođe poklone za sve finaliste.

Izložbu u Beogradu će 8. i 9. maja, u sklopu proslave Dana Evrope, otvoriti šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Devenport.

Podeli

Comments are closed.