Konsultacije oko letnjeg računanja vremena: 84 odsto želi da Evropa prestane da pomera kazaljke na satu

0

Evropska komisija je danas objavila preliminarne rezultate javnih konsultacija oko promene vremena u Evropi.

Na ove onlajn konsultacije, koje su trajale od 4. jula do 16. avgusta 2018, stiglo je 4.6 miliona odgovora iz svih 28 zemalja članica, što je najveći broj odgovora prispelih na sve dosadašnje javne konsultacije u organizaciji Komisije. Prema preliminarnim rezultatima (videti aneks), 84 odsto onih koji su odgovorili podržava ukidanje promene satnice na pola godine.

Evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc predstavila je ove preliminarne rezultate kolegijumu komesara koji je održao prve disksije o mogućim sledećim koracima. Komesarka Bulc je rekla: „Milioni Evropljana su iskoristili našu javnu konsultaciju da bi se njihov glas čuo. Poruka je vrlo jasna: 84 odsto njih ne žele da se kazaljke na časovnicima pomeraju. Postupićemo u skladu sa tim i pripremiti zakonski predlog Evropsko parlamentu i Savetu, koji će potom zajedno doneti odluku.“

Preliminarni rezultati takođe ukazuju da je više od tri četvrtine odgovora (76 odsto) mišljenja da je promena vremena dva puta godišnje ‘vrlo negativno’ ili ‘negativno’ iskustvo. Zabrinutost je povezana sa negativnim uticajem na zdravlje, porastom broja saobraćajnih nesreća ili manjkom uštede energije, pokazuju odgovori kao motivaciju za ukidanje ove prakse.

Predsednik Evropske komisije Junker postavio je pitanje promene letnjeg računanja vremena na političku razinu kao deo njegove inicijative da se bude veliki za velike stvari, dok se zemljama članicama prepušta donošenje odluka kada se one nalaze u najboljem položaju za to. Javne konsultacije o dogovorima o promeni računanja vremena organizovala je Evropska komisija kao deo njene tekuće procene postojećih sporazuma o promeni satnice u Evropi. Takođe, one slede i rezoluciju Evropskog parlamenta iz februara 2018, kao i zahteve zemalja članica, drugih aktera i građana.

Sledeći koraci

Konačni rezultati javnih konsultacija će biti objavljeni tokom sledećih nedelja. Komisija će sada načiniti predlog Evropskom parlamentu I Savetu sa stanovišta promene postojećih dogovora o promeni računanja vremena.

Podeli

Comments are closed.