Kukan: Opšti utisak pozitivan, poglavlja 23 i 24 ključna za uspeh

0

Poslanik Evropskog parlamenta i kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Srbija Eduard Kukan rekao je da Srbija napreduje u pregovorima sa EU, ali ima odredjenih pitanja u kojima se očekuje mnogo više rezultata i energije, navodeći da su poglavlja 23 i 24 ključna za uspeh.

Opšti utisak je pozitivan i konstruktivno se radi u procesu evropskih integracija u Srbiji, rekao je Kukan. On je novinarima u skupštini preneo da je delegacija Evropskog parlamenta u Beogradu razgovarala sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima Nebojšom Stefanovićem i Nelom Kuburović.

“Tokom tih sastanaka, obavestili smo predstavnike vlasti, na isti način kao i naše kolege iz parlamenta, da u svim evropskim institucijama postoji pozitivan ambijent kada je reč o proširenju i tome se posvećuje mnogo pažnje”, rekao je Kukan.

Podsećajući da je sledeći predsedavajući EU Bugarska, a da potom slede Austrija i Rumunija, Kukan je naglasio da te države imaju ambiziozne ciljeve i „guraju“ proces proširenja napred.

“Naš savet je da Srbija iskoristi tu pozitivnu atmosferu da pokažu više i ostvari konkretne rezultate”, rekao je Kukan I naglasio da je u sredu delegacija evropskih parlamentaraca imala sastanak i sa predstavnicima nevladinih organizacija kako bi dobili više informacija o stanju reformi u Srbiji.

Govoreći o sastancima u parlamentu, Kukan je rekao da su održane dve sesije i da je bila veoma dobra i otvorena debata u prisustvu ministra Jadranke Joksimovć, šefa Delegacije EU u Srbiji sema Fabricija i ambasadora Estonije, zemlje koja predsedava EU.

“Diskutovali o svim pitanjima otvoreno, bila je prijateljska debata, postavljena su sva pitanja počev od slobode medija, rada parlamenta i u toj debati su svi postavili pitanje. Razgovor je bio živahan i koristan”, rekao je Kukan i napomenuvši da je za Srbiju dobro da postane članica EU, ali i za Uniju jer će je članstvo Srbije obogatiti.

Pregovarački proces ide dobro, ocenio je Kukan i napomenuo da je svestan da su vlasti očekivale sada otvaranje više od dva poglavlja, ali da je potrebno nastaviti posao.

“Poglavlja 23 i 24 su ključna za svaki budući uspeh pregovora, reforme pravosudja, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavine prava. Da biste završili reformu pravosudja očekuje se promena Ustava. Najvažnija su ta dva poglavlja i zato su otvorena na početku. Znamo da su neka poglavlja tehnički spremna, a Evropska komisija će doneti odluku”, rekao je Kukan.

On je istakao i kada je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pomenuo vremenski horizont buduče članice znaju da moraju da intenziviraju napore u reformama, ali važan je i dijalog sa Kosovom.

“Uvek kažemo u Briselu da cenimo doprinos obe strane, posebno i izjavu predsednika koji je pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu. Informisani smo od nevladinog sektora da je bilo već nekih sastanaka, ali da ne očekujemo brza i laka rešenja”, rekao je Kukan.

Upitan o stanju demokratije u Srbiji, Kukan je rekao da su u sredu imali otvorenu diskusiju u parlamentu u kojoj su predstavnici opozicije kritikovali način na koji funkcioniše parlament i žalili su se da tokom rasprave o budžetu nisu imali prilike da debatuju.

“Kolege iz vladajućih stranaka imaju su drugačije mišljenje. U svakoj zemlji, u parlamentu uvek mogu da se poboljšaju demokratski standardi, način rada može biti unapredjen. Što se tiče Srbije mislim da je moguće napredovati kada imate ozbiljne diskusije, kada slušate jedni druge i dogovorate koji je najefikasniji način za funkcionisanje parlamenta”, rekao je Kukan.

 

Podeli

Comments are closed.