Lokalne samouprave i njihova administracija značajne za sprovođenje reformi na putu Srbije ka EU

0

Lokalne samouprave su „lica administracije“ koje građani vide, a njihov efikasan, transparentan i profesionalan rad podstaćiće građane da preuzmu aktivnu ulogu u sopstvenim zajednicama, jedan je od zaključaka koji su izneseni na sednici Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije koji je održan u Kanjiži.

Sednici je prisustvovao šef II sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Štefan Hudolin, zadužen za prekograničnu saradnju, lokalni razvoj i javnu administraciju koji je rekao da smo svedoci velikih promena u kontekstu proširenja EU, međutim dugoročni cilj Srbije ostaje isti.

„Bez dileme Srbija je napravila veliki pomak na putu ka EU tokom proteklih godina, ipak ostalo je još mnogo toga da se uradi, jer uspeh u pristupanju EU meri se pre svega brojem zatvorenih, a ne brojem otvorenih poglavlja“ rekao je on i naglasio da je pitanje zatvaranja poglavlja pitanje jasnih, opipljivih i sprovedenih reformi, čiji su nosioci i lokalne samouprave.

Reformski procesi na modernizaciji javne uprave i evropske integracije se nastavljaju, zbog građana, razvoja Srbije i stabilnosti regiona, jedna je od poruka koja je poslata sa ovog sastanka.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da pozicija Srbije u pregovorima ne oslikava samo  spremnost naše zemlje, nego i spremnost EU u ubrzavanju i sprovođenju proširenja. Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da su prioriteti Vlade Srbije reforma javne uprave, koja je jedan od tri stuba za pridruživanje EU, kao i njena modernizacija.

„Razvoj eUprave omogućava ne samo unapređenje komunikacije između građana i države, već i mogućnost za dalji privredni i sveukupni razvoj zemlje. Cilj Ministarstva je da razvojem eUprave omogućimo i transparentniji rad lokalnih samouprava i tako utičemo na razvoj demokratskih procesa u našoj zemlji“. On je istakao da je u tom cilju donet veliki broj propisa, koji se sada implementiraju i da građani već sada mogu osetiti prve prednosti eUprave.

Zajednički konsultativni odbor osnovan je 2014. godine i njegov zadatak je uspostavljanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti u Srbiji, s jedne strane, i Komiteta regiona Evropske unije, s druge strane, ali i priprema lokalnih samouprava za učešće u radu Komiteta regiona EU nakon stupanja u članstvo Evropske unije. Teme ovogodišnjeg sastanka bile su pristupanje EU, uloga lokalnih samouprava u ovom procesu i razvoj eUprave. Ovo telo se sastaje dva puta godišnje, naizmenično u Srbiji i Briselu, a 7. sednica je treća koja se organizuje u Srbiji.

Podeli

Comments are closed.