„Magija je u rukama nastavnika”

0

Odigrajte online društvenu igru o Marku Kraljeviću, poslušajte vesti novinske agencije „Antički Rim javlja“,  pohađajte kratki online kurs o Branislavu Nušiću ili kurs o nekim od njegovih dela, kroz online igru naučite o radu nuklearnih reaktora.

To su samo neka od inovativnih rešenja koja su ponudili nastavnici i učitelji iz Srbije za učenje na daljinu, koja su svrstana među najbolje inovacije u Evropi. Evropska fondacija za obuku je u aprilu 2020. inicirala projekat „Obrazovanje tokom COVID krize“ želeći da doprienese ublažavanju uticaja virusa COVID-19 na obrazovne sisteme u zemljama Evrope. Jedan od najboljih primera dolazi iz Srbije, a među pobednicima je konkursa „Magija je u rukama nastavnika“ u organizaciji udruženja NALED.

Među više od 700 pristiglih prijava nastavnika iz skoro 400 osnovnih i srednjih škola iz Srbije, izabrano je dvanaest pobednika, a nagrada publike je dodeljena na osnovu 185.000 glasova na internetu.

Spisak najboljih 20, među kojima i 12 pobednika nalazi se na ovom linku.

Pobednici takmičenja predložili su nekoliko kreativnih pristupa, među kojima i društvene video igre, formiranje novinske agencije, izradu internet stranica, video radova, audio vodiča.

Dodeljivanjem nagrada iskazana je zahvalnost nastavnicima za trud koji su uložili kako bi se prilagodili izazovima učenja na daljinu tokom vanrednih mera izazvanog pandemijom virusa COVID-19. „Naši nastavnici su obavili težak zadatak pronalaženja rešenja za rad sa učenicima“, izjavila je Olivera Todorović,  zamenica direktora Centra za profesionalni razvoj pri Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Spremni smo da podelimo naše dobre primere“, izjavila je Olivera  Todorović, „Ako je nekome potrebna pomoć, mi smo na raspolaganju.“

Oslanjajući na lekcije naučene iz konkursa „Magija je u rukama nastavnika“, NALED je nedavno objavio Pruručnik za učenje na daljinu. Naredni korak je izrada serije video tutorijala koji će nastavnicima pomoći da postignu bolje rezultate u narednim aktivnostima u okviru držanja nastave na daljinu.

Projekat sprovodi NALED uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Republičkog sekretarijata za javne politike i Radio-televizije Srbije.

Evropska fondacija za obuku (ETF) je agencija Evropske unije koja pomaže zemljama u tranziciji i zemljama u razvoju (29 zemalja koje se graniče sa EU) da unaprede obrazovanje, obuke i sistem tržišta rada.

Projekat koji je inicirala Evropska fondacija za obuku usredsređen je na različite nivoe i modele pružanja podrške nastavi. Nastoje da stečena iskustva koje su postigli nacionalni organi, škole i mreže podele s javnošću i da pomognu zemljama u međusobnoj koordinaciji.

Mapiranje najboljih primera iz ovog projekta nalazi se na ovom linku.

Podeli

Comments are closed.