Trideset i četiri lokalne samouprave će kroz EU projekte u vrednosti od više od dva miliona evra uvesti i unaprediti geografske informacione sisteme (GIS) i tako bolje planirati razvoj i upravljati resursima, unaprediti usluge i procedure za stanovništvo i privredu.

„Danas govorimo o budućnosti kroz digitalizaciju koja je jedan od najvećih izazova u smislu naučnih dostignuća, transparentnosti, inovacija, veštačke inteligencije, otvorenih podataka“, naveo je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici prilikom uručivanja sertfikata o sprovođenju projekata predstavnicima ovih gradova i opština.

Preko razvojnog programa EU PRO, Evropska unija će podržati nabavku softvera i hardvera, i druge savremene računarske opreme koja će omogućiti lokalnim samoupravama da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima. Krajnji cilj ovih intervencija jeste više investicija a samim tim i radnih mesta.

Šef Delegacije EU je istakao da nema boljeg mesta u Srbiji od Niša da se predstave projekti uvođenja GIS-a, jer je to inovaciono čvorište, a da je posebno važno što će se projekti realizovati kroz partnerstvo lokalnih samouprava.

Naime, čak se osam od ukupno 19 projekata sprovedi u partnerstvu dveju ili više lokalnih samouprava koje su prepoznale da je to način na koji mogu maksimalno da iskoriste razvojne potencijale i reše zajedničke probleme.

„Svi projekti koje EU podržava za svoj cilj imaju unapređenje kvaliteta života građana, i zato je naš moto „EU za Tebe“, poručio je ambasador Fabrici.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović je rekao da Grad sprovodi niz projekata uz podršku Evropske unije, te da Niš kao lokalna samouprava pruža punu podršku ukupnoj politici Vlade Srbije i politici pridruživanja.

„Uvođenje geografskog informacionog sistema je od značaja za građane, privredu i javnu upravu kako bi mogli da planiramo, investiramo i dajemo doprinos razvoju i potencijalima koje Niš ima,“ istakao je gradonačelnik Bulatović.

Šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji Mikela Telatin istakla je značaj partnerstva sa lokalnim samoupravama čestitala korisnicima na inovativnim predlozima projekata uvođenja GIS-a kroz EU PRO program koji ima za cilj da doprinese društvenom i ekonomskom razvoju zemlje.

U Nišu je ambasador Fabrici i NiKat, klaster naprednih tehnologija koji kao organizacija za podršku poslovanju sprovodi projekat podrške niškim kompanijama iz oblasti informacionih tehnologija (IT) da izađu na inostrana tržišta.

Tokom posete klasteru, šef Delegacije EU se upoznao sa predstavnicima tri IT kompanije iz Niša – Badin Soft, Ingsoftware i Softelm – koje su dobile bespovratna sredstva EU za nabavku opreme kako bi unapredile svoje poslovanje i konkurentnost.

Ambasador Fabrici je obišao i Startap centar Niš koji će uz sredstva EU sprovesti projekat namenjen razvoju malih i srednjih preduzeća iz sektora video igara.

„,Obrazovanje, inovativnost i preduzetništvo mladih su u oblasti u kojima je EU posebno aktivna u Srbiji. Mladi, obrazovani ljudi koje sam danas upoznao koriste tehnološki razvoj kako bi se povezali i komunicirali sa svetom kroz svoj profesionalni rast i drago mi je da su oni podržani sredstvima EU“, zaključio je ambasador Fabrici.

https://twitter.com/FabriziSem/status/1196824650073948165?s=20