Modernizaciju brodske prevodnice na Đerdapu finansiraju Evropska unija i Evropska investiciona banka

0

Rečna plovidba uz tok Dunava biće mnogo lakša nakon radova na jednoj od prevodnica na brani Đerdap u donjem toku te reke kroz Srbiju. Projekat je vredan preko 28 miliona evra i završetak radova planiran je za jesen 2021. godine.

Novi projekat koji finansira EU obišli su potpredsednica Vlade Srbije Zorana  Mihajlović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre. Brodska prevodnica Đerdap 1, koja je služila i duže od predviđenog veka od 40 godina, biće modernizovana pomoću sredstava EU u vidu bespovratne pomoći od 11,4 miliona evra. Dodatnih 17,1 miliona evra je obezbeđeno u vidu zajma od Evropske investicione banke pod povoljnim kreditnim uslovima za poreske obveznike Srbije. Realizacijom neophodnih radova, sveukupni tehnički vek obnovljene brodske prevodnice i njena funkcionalnost biće unapređeni za naredni period od 20 godina.

Projekat će podići pouzdanost infrastrukture brodske prevodnice, eliminisati i sprečiti pojavu dugih zatvaranja, skratiti ciklus prevođenja i smanjiti vreme čekanja plovila, čime će Srbija postati pouzdan partner u prekograničnom transportu duž Dunava.

„Održivi saobraćaj i pouzdan i jeftin energetski sistem predstavljaju dve glavne politike i investiciona prioriteta Evropske unije ovde u Srbiji – a sada i u svetlu nedavno najavljenog Ekonomsko-investicionog paketa EU gde povezivanje čini glavni element i nastaviće da bude pokretač za dalje ključne investicije u budućnosti. Đerdap je odličan, konkretan primer projekta povezivanja sa značajnim prekograničnim, ekonomskim i ekološkim efektima. Obnova i adaptacija brodske prevodnice će doprineti unapređenju mobilnosti na reci Dunav. Povećaće efikasnost, pouzdanost i konkurentnost vodnog puta na Dunavu“, istakao je ambasador Fabrici.

„Dunav je veoma važna reka i kao transportni i vodni, kao i energetski koridor. Moramo, ne korak po korak, moramo biti malo brži i okretatiti se pre svega održivom energetskom razvoju, zelenoj energiji, zelenoj agenda. Hidroelektrane jesu temelj te zelene agende. Verujem da ćemo zajedno sa parnerima u tome i uspeti. Za Srbiju, EU jedan od najvažnijih partnera i da je naša spoljnotrgovinska razmena najveća upravo sa zemljama EU“, navela je minsitarka Mihajlović.

„Drago mi je da je Srbija jedna od prvih zemalja van EU u koju je EIB počela da ulaže u vodni saobraćaj. Bolja plovnost duž Save i Dunava je ključna za efikasniju trgovinsku i regionalnu povezanost. Ova brodska prevodnica je važan deo naših težnji da približimo Srbiju susednim zemljama i Evropskoj uniji i da podržimo stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta. Projekat je deo šireg investicionog plana sa Evropskom investicionom bankom vrednog ukupno 100 miliona evra. Uslediće još mnogo projekata“, navela je Negre.

Podeli

Comments are closed.