Mogerini: Nema demokratije bez istinski slobodnih medija

0

Visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, u ime Evropske unije, izdala je saopštenje povodom Svetskog dana slobode medija. U saopštenju se navodi:

„Na Svetski dan slobode medija, proslavljamo suštinsku ulogu slobodnih medija, ne samo kao prenosnika pouzdanih i tačnih vesti, već i kao stub demokratije. Kvalitet demokratskih procesa povezan je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa medijskim slobodana i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija.

Dok nose veliku odgovornost da garantuju proverene i ispravne vesti za javnost, slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji su u samoj osnovi pluralističkog i otvorenog društva. Istraživačko novinarstvo ispunjava neophodnu ulogu posmatrača, koji pomaže javnosti u tome da drže vlade i institucije na svim nivoima odgovornim za svoje postupke i obaveze. Međutim, vidimo sve više pokušaja da se ograniči prostor za slobodne medije, što uključuje i sistematsko podrivanje njihovog kredibiliteta, a previše novinara izgubilo je živote ili se nalaze u opasnosti zbog otkrivanja neprijatnih istina.

Ovogodišnje, 26. obeležavanje na globalnom nivou posvećeno je trenutnim izazovima s kojima se mediji suočavaju tokom izbora u vreme dezinformacija, kao i potencijalima medija da podrže demokratiju, mir i pomirenje. Dezinformacije imaju veliki potencijal da negativno utiču na demokratske procese i javne debate širom sveta, a Evropska unija ne predstavlja izuzetak. Zato smo pokrenuli „Akcioni plan EU protiv dezinformacija“, koji pojačava evropski odgovor i otpornost naših društava protiv dezinformacija. Plan se fokusira na poboljšanje otkrivanja dezinformacija, koordinaciju i udruživanje aktivnosti Unije i država članica, mobilizaciju privatnog sektora kako bi ispunio svoje obaveze, podizanje javne svijesti i osnaživanje građana. Zdrava demokratija se oslanja na otvorenu, slobodnu i poštenu javnu raspravu i naša je dužnost da zaštitimo ovaj prostor i da ne dozvolimo nikome širenje dezinformacija koje pokreću mržnju, podelu i nepoverenje u demokratiju.

EU promoviše slobodne i fer medije, ne samo kod kuće, već i globalno u našim odnosima s trećim zemljama, uključujući i obezbeđivanje sredstava za ciljane projekte koji unapređuju kvalitetno novinarstvo, slobodu medija i pristup javnim informacijama. Sa slobodnim novinarstvom pod sve većim pritiskom, EU potvrđuje svoju odlučnost da brani slobodu štampe i medija u okviru svojih granica i širom sveta.“

Podeli

Comments are closed.