Nastavak podrške EU zdravstvenom sektoru u Srbiji

0

Treći talas pandemije virusa kovid uveliko je u toku, a medicinski radnici 13 zdravstvenih centara širom Srbije dobili su nove setove uniformi, u okviru pomoći Evropske unije srpskom zdravstvenom sektoru.

U pitanju je podrška za oko 200 medicinara, koje je Evropska unija angažovala kao deo borbe protiv pandemije u našoj zemlji.

Prva tura uniformi isporučena je u oktobru, a početkom ove sedmice uniforme su dobili zaposleni u institutima za javno zdravlje u Nišu, Pančevu, Novom Pazaru, Užicu, Čačku, Kragujevcu i Beogradu, zatim domovima zdravlja Zemun i Rakovica, kao i Opštoj bolnici Kruševac i Kliničkom centru Srbije.

Medicinski radnici zaposleni su u okviru programa koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Sve isporuke su protekle veoma dobro, a partneri na terenu izrazili su zahvalnost za pomoć koju su dobili od Evropske unije.

Podsetimo, milion evra iz IPA II fonda izdvojeno je za angažman oko 200 ljudi koji će pripadati zdravstvenim timovima, sačinjenih od jednog lekara, dva tehničara i jednog administrativnog radnika.

Mladi i nezaposleni stručnjaci širom Srbije imali su priliku da se prijave na konkurs, kako bi se našli među 200 onih koji svojim zalaganjem svakodnevno doprinose borbi protiv kovida, a čiji angažman tokom šest meseci plaća Evropska unija.

Osim ovakvog ulaganja u ljudske resurse, odkada je pandemija pogodila i Srbiju, EU je izdvojila 93 miliona evra –  od čega je 15 miliona evra bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za ekonomski oporavak.

Takođe, do sada je u borbi protiv virusa korona Evrospka unija finansirala 15 kargo letova za prevoz medicinske opreme, 800.000 zaštitnih maski, 100 trijažnih kontejnera (svi proizvedeni u Srbiji), kao i opremu za njih, 300 infracrvenih bezkontaktnih toplomera, 100 koncentratora kiseonika, i drugo.

Više o partnerstvu Evropske unije i Srbije i ulaganjima u srpski zdravstveni sektor, koja traju gotovo dve decenije, možete pročitati u zasebnoj vesti.

Podeli

Comments are closed.