Ključevi devet kuća dodeljeni su danas romskim porodicama u Novom Pazaru. Svečanosti su prisustvovali šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Inkluzija Roma jedna je od osnovnih vrednosti EU i ostaju prioritet, kako za zemlje članice, tako i za kandidate, ističe ambasador Fabrici.

„Za romsku populaciju, teme kao što su stanovanje, zapošljavanje i obrazovanje su od ključne važnosti. Ovi uslovi moraju biti dostupni Romima bez diskriminacije i služe kao najefektniji alat za njihovo društveno uključivanje. Te teme su veoma važne i na putu Srbije ka EU“, ističe ambasador.

EU aktivno radi na poboljšavanju položaja Roma u srpskom društvu, ističe on.

„Evropska unija je partner srpskim vlastima i najveći donator u ovoj oblasti. Trenutno imamo 11.4 miliona evra investiranih u projekte inkuzije Roma, ali planiramo i da investiramo dodatnih 20 miliona u obrazovanje i stanovanje“, zaključuje šef Delegacije EU u Srbiji.

Ministarka Mihajlović ističe da joj je posebno drago što će se u stanove u Novom Pazaru useliti dvadesetoro dece. Ona dodaje da je na državi da stvori uslove da se romska deca školuju i potom dobiju zaposlenje.

“Rešavamo infrastrukturu, omogućili smo da se upišu u matične knjige, da se obrazuju, smanjili smo smrtnost romske dece za 50 odsto, a posebnu pažnju treba da posvetimo Romkinjama, jer su one najugroženija kategorija”, kaže ministarka.

Nakon dodele kuća, ambasador Fabrici je u Novom Pazaru posetio i porodično preduzeće A La Turka u vlasništvu Elmedine Ćosović, koje se bavi  proizvodnjom nameštaja, a koje je uz podršku Evropske unije dobilo bespovratna sredstva u vrednosti od 13.440 evra za nabavku opreme.

„Drago mi je da sam u prilici da posetim Elmedinu koju sam upoznao pre tri meseca kada joj odobren projekat, a već sada ona uz  podršku EU ima novu, savremenu mašinu uz koju će da unapredi svoje poslovanje, poveća konkurentnost,“ kaže ambasador.

Ćosović ističe da mala porodična preduzeća ne mogu lako da dođu do kreditne podrške te im zato bespovratna pomoć EU izuzetno znači, dodajući da je već zaposlila novog radnika koji se trenutno obučava za rad na novoj mašini.

A la Turka je jedno od ukupno 106 mikro i malih preduzeća koja će unaprediti konkurentnost i otvoriti nova radna mesta zahvaljujući EU koja je za ovu aktivost razvojnog programa EU PRO opredelila više od dva miliona evra.

Ambasador Fabrici se sastao i sa predstavnicima Udruženja psihologa iz Novog Pazara, koje uz podršku EU sprovodi projekat usmeren na povećanje zapošljivosti ugroženih kategorija stanovništva. Projekat koji se sprovodi u partnerstvu sa Udruženjem građana „Đurđevdan“ iz Bele Palanke pomoćiće zapošljavanju mladih sa invaliditetom i mladih iz romske populacije u obe lokalne samouprave. Ovo je jedan od 22 projekta unapređenje socijalne kohezije u multietničkim opštinama koje EU podržava preko EU PRO programa.