O predsedavanju EU i Erazmus plus programu na štandu EU na Sajmu knjiga

0

Debata „Uloga predsedavanja Savetom evropske unije“, promocija Erazmus plusa, novog programa EU u oblasti obrazovanja i predstavljanje knjige „Skloni ljubavi“ autorke Tijane M. Đerković obeležili su utorak, 28. oktobar, na štandu Evropske unije u okviru Međunardonog sajma knjiga u Beogradu.

Predstavljanje programa Erazmus+ je organizovano u saradnji sa Tempus kancelarijom. Zainteresovani građani, među kojima je bilo najviše mladih, razgovarali su sa predstavnicima kancelarije Tempus koja je u Srbiji zadužena za sprovođenje novog programa obrazovanja EU, kao i sa dosadašnjim stipendistima, koji su im preneli svoje iskustvo učešća u ovom programu.

Najnovije izdanje Albatrosplusa, roman „Skloni ljubavi“ Tijane M. Đerković, predstavljen je posetiocima u prisustvu autorke i izdavača. Skloni ljubavi je balkanska saga o tri generacije crnogorske porodice Vukovića tokom sto dvadeset godina srpske istorije. Tijana M. Đerković je za knjigu Skloni ljubavi dobila 2014. godine nagradu grada Kunea (Pijemonte) za prvi roman.

O ulozi predsedništva EU sa studentima Foruma za diplomatiju i međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka razgovarali su šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Devenport i ambasador Italije kao zemlje predsedavajuće EU u ovom semestru, Đuzepe Manco.

Govoreći o ulozi rotirajućeg predsedništva EU, Devenport je rekao da je predsedništvo „vozač“ kada je reč o politici proširenja, u kojoj „motor“ predstavlja Evropska komisija.

Ambasador Manco objasnio je da je Italija, kao predsedavajući EU, spremna da pomogne Srbiji da u decembru otvori prvo pregovaračko poglavlje u procesu pristupanja EU.

„Italija, kao predsedavajuća Savetom EU, spremna je da pomogne Srbiji da otvori prvo poglavlje u pregovorima sa EU. Italija ima to u agendi i to pitanje biće na stolu“, rekao je Manco.

Itaijanski ambasador je napomenuo da će njegova sadašnja šefica, ministarka spoljnih poslova Italije Federika Mogerini, za tri dana zvanično preuzeti dužost šefa evropske diplomatije i time postati šefica Davenportu, i da je upravo Mogerini osoba čiji broj telefona treba pozvati „za razgovor sa Evropom“.

Podeli

Comments are closed.