Obrazovni programi EU dostupni studentima i zaposlenima u obrazovanju Srbije

0

Bez kvalitetnog obrazovanja nemoguće je izaći iz ekonomske krize, poručio je direktor Generalnog direktorata za obrazovanje i kulturu Evropske komisije Džordi Kurel učesnicima konferencije „Programi EU za visoko obrazovanje: njihova uloga i efekti na Zapadnom Balkanu“.

Kurel je rekao da, posle 20 godina različitih obrazovnih programa, EU kroz nove platforme za Zapadni Balkan želi da prenese nove dobre prakse i napomenuo da je pre nekoliko nedelja otvoren poziv za Srbiju u programu „Erazmus plus“.

Kurel je predočio da, između ostalog, program predviđa mobilnost, tako da će student iz Srbije moći da provede tri do šest meseci pohađajući kurs na univerzitetima, na primer u Poljskoj ili Velikoj Britaniji, a kad se vrati, ti bodovi biće mu priznati na matičnom fakultetu.

Prema njegovim rečima, budžet Erazmus program će biti veći i godišnje će se finansirati 2.000 studenata i zaposlenih u obrazovanju.

On je ukazao da su istraživanja pokazala da su svršeni studenti „Erazmus mundus“ programa za 23 odsto manje nezaposleni, a svaki treći ostao je da radi u preduzeću u kome je bio na praksi tokom studijske razmene.

Šef sektora u Delegaciji EU u Srbiji Jolanda San Hose navela je da je EU do sada donirala 63 miliona evra za reformu obrazovanja u Srbiji.

Ona je rekla da su neophodne dalje političke reforme kako bi se modernizovao obrazovni program i uskladio sa potrebama tržišta rada, izražavajući očekivanje da će Srbija iskoristiti visok nivo sredstava IPA za projekte u obrazovanju.

Podeli

Comments are closed.