Otvoren novi zatvor u Pančevu, građen po evropskim standardima

0

U Pančevu je otvoren novi Kazneno-popravni zavod, jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji, za smeštaj 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Zatvor je građen dve godine, uz podršku EU, u skladu sa standardima evropskih zatvorskih pravila a smeštaj zatvorenika će početi u toku ovog meseca.

Novi pančevački zatvor otvorila je ministarka pravde Nela Kuburović, a otvaranju su prisustvovali guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčič Štamcar i šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio i v. d. direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je novi zatvor sagrađen uz pomoć kredita Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 18 miliona evra, dok je pet miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije.

U toku je prijem zaposlenih kojih će biti ukupno 270, od toga 170 novozaposlenih, napomenula je Kuburović i dodala da će do kraja godine zatvor biti biti u potpunosti funkcionalan.

„U toku ovog meseca izvršiće se premeštaj osuđenih lica i zaposlenih iz Okružnog zatvora u Pančevu. Danas smo imali (Okružni zatvor u Pančevu) zatvor koji je bio u pešačkoj zoni u samom centru grada, a sada se on izmešta“, naglasila je ministarka.

Ovaj Kazneno-popravni zavod sastoji se od 10 zgrada – dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija, a prostire se na površini od 24.000 kvadrata.

„Impresionirani smo onim što smo ovde videli i zadovoljni saradnjom sa Ministarstvom pravde. Nismo verovali da će se za samo dve godine sve ovo izgraditi i drago nam je što je objekat u skladu sa evropskim standardima“, rekao je Rolf Venzel, guverner Razvojne banke Saveta Evrope.

„Potrebno je jako pohvaliti Srbiju što je učinila mnogo puno što se tiče poboljšanja zatvorskih kapaciteta i takođe se nadamo da će isto ili slično učiniti i što se tiče alternativnih sankcija“, rekla je Mateja Norčič Štamcar, zamenik šefa delegacije EU u Srbiji. “Kao najveći donator u Srbiji, spremni smo da podržimo reforme u vezi sa sektorom pravde”, naglasila je Norčič Štamcar, navela da je za izgradnju novog zatvora u Pančevu EU obezbedila grant od 1,5 miliona evra i podsetila da je za više od 15 godina EU podržala Srbiju sa preko 3 milijarde evra.

„Ova ustanova trebalo bi da posluži kao model i za druge zemlje regiona, jako je moderna i kombinuje poštovanje ljudskih prava“, istakao je Andrea Oricio, šef misije OEBSA u Srbiji.

Zavod ima visok stepen bezbednosti, dvostruku ogradu pokrivenu sistemom termovizijskih kamera najnovije generacije, a na ulazu su neprobojna stakla. Unutar zatvora je moderno urađen medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve. Tu je i ultrazvučni aparat kao i stomatološka ordinacija, radionice i kapela za vernike. Posebnu pažnju privukao je sportski blok u kojem se nalazi savremena sportska sala za basket I odbojku kao i teretana.

Podeli

Comments are closed.