Pobednicima „Evropskog dnevnika“ dodeljene diplome na svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, uručio je nagrade pobednicima konkursa „Evropski dnevnik“, na kome su učestvovali srednjoškolci iz cele Srbije sa svojim inovativnim i kreativnim radovima na različite društvene teme, kojima su se bavili u kontekstu Evropske unije i njenih vrednosti.

Svečanosti u beogradskom EU Info Centru prisustvovali su nagarađeni učenici sa svojim profesorima/mentorima, a svi zajedno će, od 10. do 17. maja, boraviti na sedmodnevnom nagradnom putovanju, tokom kojeg će posetiti Budimpeštu, Prag i Beč.

„Za nas je danas radostan dan i srećni smo što ovaj momenat koji je veoma važan za Evropu, možemo da podelimo s vama. 9. maja 1950. godine prošlog veka, kada niko od vas nije bio rođen, uključujući i mene, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman napisao je poznatu deklaraciju koja je bila usmerena na to da prestanu sukobi između Francuske i Nemačke, istorijskih neprijatelja. Drugi svetski rat bio je završen samo pet godina ranije, a on predložio da ugalj i čelik, koji su korišćeni za rat, postanu teme koje će ih dalje spajati, oko kojih će sarađivati. Na ovoj ideji, Zajednici uglja i čelika, razvila se 1957. godine Evropska ekonomska zajednica, koja se zasnivala na pragmatičnosti, vizionarstvu i najvažnije – de facto solidarnosti. Od tadašnjih 6 država došli smo do današnjih 28 država članica Evropske unije i skoro pola milijarde ljudi koji žive u njoj. Kao što znamo Srbija je u procesu pridruživanja pa se nadamo da će i ona postati deo ove zajednice. EU je druga najveća svetska ekonomija, veliko tržište, važan investitor, donator i „igrač“ na polju globalne sigurnosti i drago nam je da danas proslavljamo ovaj dan sa vama, učenicima i profesorima iz cele Srbije“, rekao je ambasador Fabrici.

Na konkursu „Evropski dnevnik“ koji je realizovan u sklopu projekta Delegacije EU u Srbiji  „Doživi EU“ nagrađeno je 20 radova 48 ucenika iz Novog Sada, Niša, Stare Pazove, Leskovca, Golupca, Kragujevca, Uba, Vranja, Bora, Jagodine, Požarevca, Zaječara, Sombora,  Zrenjanina, Čačka, Sremskih Karlovaca i Kraljeva.

Teme ovogodišnjeg konkursa bile su aktivno građanstvo, zdrav život, prevencija nasilja, pametno učenje, održiva ekonomija i brojne druge oblasti povezane sa EU, a želeći da srednjoškolci daju poseban doprinos obeležavanju godine kulturnog nasleđa, specijalna tema za 2018. godinu bila je: GDE PROŠLOST SUSREĆE BUDUĆNOST – 2018. GODINA EVROPSKOG KULTURNOG NASLEĐA. Na konkurs je pristiglo 369 radova koji ispunjavaju propozicije, a spisak dobinika nalazi se na ovom linku.

Milica Škiljević iz Beogradske otvorene škole, koordinatorka projekta, istakla je da je cilj bio kontinuirano informisanje mladih o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, kao i približavanje njenih vrednosti mladima u Srbiji.

„Uzevši u obzir različite interese i karakteristike svake društvene grupe, usaglasićemo se da nisu sve informacije podjednako važne svakom od nas. Zato je ovaj projekat ciljano napravljen za vas, kako bismo diskutovali o temama koje se vas najviše tiču, poput zaposlenja, obrazovanja, volontiranja, organizacije slobodnog vremena i mnoge druge“, rekla je ona.

Nakon dodele nagrada srednjoškolci su postavljali pitanja ambasadoru Fabriciju o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, ekološkim temama, mobilnosti mladih, a nakon svečanosti u EU Info Centru, u pratnji šefa za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, Pola Presea priključili su se uličnoj akciji na Trgu Republike, kojom je Evropski pokret u Srbiji obeležio Dan Evrope.

Podeli

Comments are closed.