Podizanje saradnje između EU i NATO-a na viši nivo: Junker, Tusk i Stoltenberg potpisali zajedničku deklaraciju

0

Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Žan-Klod Junker i Donald Tusk i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg su potpisivanjem zajedničke deklaracije podigli partnerstvo između EU i NATO-a na naredni nivo, potvrdivši još jednom posvećenost obe organizacije nastavku saradnje zarad bezbednosti njihovih građana.

Zajednički rad EU s NATO-om napreduje punom parom u pravcu sprovođenja 74 konkretnih mera u sedam oblasti saradnje koje su utvrđene u zajedničkoj deklaraciji iz 2016. koja je potpisana u Varšavi, među kojima su borba protiv hibridnih pretnji, jačanje sajber bezbednosti i odbrambenih sposobnosti te zajedničke vežbe. Saradnja EU i NATO-a je sastavni deo rada EU na unapređenju evropske bezbednosti i odbrane.

Otkako je predsednik Junker  pozvao na jačanje pozicije EU kao globalnog aktera, u oblasti odbrane je ostvaren značajan napredak, što se pre svega ogleda u uspostavljanju stalne strukturirane saradnje i evropskog fonda za odrbanu te radu na vojnoj mobilnosti. Posvećenost EU unapređenju odbrane se ogleda i u novom Komisijinom predlogu budžeta koji predviđa povećanje potrošnje na odbranu na ukupno 27,5 milijardi evra u periodu od 2021. do 2027.

Integralni tekst zajedničke deklaracije možete pronaći ovde. Za više informacija o saradnji EU i NATO-a i vojnoj mobilnosti konsultujte informativne listove.

Podeli

Comments are closed.