Akcija čišćenja Savskog keja organizovana je danas kao deo zajedničkih aktivnosti nosilaca kampanje „Pogledaj oko sebe – Pokreni se“. Među učesnicima akcije bio je i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Volonteri u belim majicama podelili su se  u tri grupe, koje su skupa brojale oko 200 učesnika. Zajedničkim snagama i uprkos velikoj vrućini, očistili su deo Savskog keja, odnosno šetalište i priobalje reke Save iza blokova 45 i 70. U ovoj akciji takođe su učestvovali i ambasador Finske Kimo Lahdevirta, ambasador Danske Andres Hougard, ambasador Austrije Nikolaus Luteroti, predstavnici Delegacije EU, Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Grčke, Švedske, Španije, Francuske i Nemačke, kao i ministarstava.

Ambasador Fabrici poručuje da je saradnja Srbije i EU na polju zaštite životne sredine bila veoma dobra u prethodnom periodu.

„U poslednjih deset godina, Srbija i EU zajedno su uložile preko 600 miliona evra u ovu oblast. Od toga, iz evropskih donacija je obezbeđeno preko 400 miliona, dok je ostatak ulaganje Srbije. To je važan znak da imamo jako partnerstvo“, kaže ambasador, koji dodaje i da slogan ekološke kampanje predstavlja dobru osnovu za dalje delovanje.

„Ovaj moto sadrži dve poruke: da se osvrnemo oko sebe, da pogledamo i da preduzmemo neke akcije. To smo danas i uradili“, napominje ambasador Fabrici, koji je pozvao i druge gradove da se priključe akciji u okviru kampanje koja će trajati četiri nedelje.

Kampanju „Pogledaj oko sebe – Pokreni se“ zajedno sprovode Delegacije EU u Srbiji, Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo zaštite životne sredine. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan zahvalio se svima koji su podržali akciju čišćenja Savskog keja.

„Ne postoji partner koji nam je bliži u ovoj oblasti od Evropske unije, ona je paradigma zaštite životne sredine i postavljanja standarda na svetskom nivou. Naše nasleđe u kvalitetu i stanju životne sredine nije dobro zbog svih mogućih tehnoloških revolucija koje smo prošli. Međutim, želimo da preskočimo to kašnjenje koje imamo za Evropskom unijom, a to možemo da uradimo samo uz pomoć ovih dobrih ljudi i zemalja koji nam pomažu“, kaže ministar Trivan.

Zemlje Evropske unije su sjajan primer i od njih možemo da učimo, kaže gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Zadovoljstvo je što sa ambasadorima zemalja Evropske unije šaljemo poruku da bi Beograd, Srbija i cela Evropa trebalo da budu čistiji, dodaje prvi čovek prestonice Srbije.

„Najbolje se pokazuje i uči kroz primer. Danas dajemo svoj doprinos čistijem Beogradu, ali i dizanju svesti da je neophodno voditi računa o čistoći grada. Moramo da učinimo sve da naš Beograd bude lepši i bolji. Jedan od glavnih pravaca u kojem će se ovaj grad razvijati jeste da bude čistiji i zeleniji, jer količina otpada koju imamo oko reke pokazuje da moramo odgovornije da se ponašamo, a Evropska unija je odličan primer koji treba da sledimo“, naglašava gradonačelnik Radojičić.

Kamion koji je bio pun prikupljenog i segmentiranog otpada, kese je odneo u centar za reciklažu JKP „Gradska čistoća“. Takođe, učesnici su iskoristili ovu priliku da pozovu ostale gradove širom Srbije da im se pridruže u ekološkom izazovu prikupljanja smeća.

Kako bi bila što efektivnija, delotvornija i dalekosežnija, kampanja „Pogledaj oko sebe“ biće sprovedena u sinergiji sa mnogobrojnim organizacijama, institucijama i gradovima, a tokom njenog trajanja biće organizovani i „Zeleni dani“ i izložbe u Užicu, Šapcu i Subotici, kao i događaji u prestonici Srbije.