Poljoprivreda Srbije u dobroj startnoj poziciji, potrebno unapređenje standarda i kvaliteta

0

Poljoprivreda Srbije je u dobroj početnoj poziciji za nastup na zajedničkom evropskom tržištu jer je jedna od retkih zemalja u Evropi koja ima veći izvoz od uvoza u ovoj oblasti, ocenio je šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat na Konferenciji o agrarnoj politici u Srbiji.

„Kada se pogledaju zemlje kandidati za članstvo u EU Srbija je jedina koja ima suficit u poljoprivrednoj trgovini sa EU i to je dobar signal“, ocenio je Janmat.

Janmat je rekao da je potrebno da Srbija dodatno radi na unapređenju standarda i kvaliteta u oblasti ekologije i bezbednosti hrane i na taj način podigne nivo konkurentnosti.

On je najavio dalju podršku unapređenju poljoprivrede kroz predpristupne programe i precizirao da se to odnosi pre svega na izgradnju laboratorija, kapaciteta insitutucija i inspekcijskih službi.

EU je Srbiji odobrila ove godine 10.6 miliona evra za pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Poljoprivreda će biti jedna od najvažnijih oblasti u pregovorima o pristupanju EU.

Podeli

Comments are closed.