Povratak u školu: đaci će dobiti mleko, voće i povrće u školi zahvaljujući EU programu

0

Program Evropske unije za voće, povrće i mleko se nastavlja sa početkom školske godine u zemljama članicama EU koje učestvuju u njemu.

Sa cilje da promovišu zdrave prehrambene navike među decom, školski program EU uključuje distribuciju voća, povrća i mlečnih proizvoda, kao i predstavljanje obrazovnih programa za podučavanje đaka o važnosti dobre ishrane i objašnjavanju kako se proizvodi hrana.

Kako broj škola učesnica raste, inicijativa za zdravu ishranu obuhvatila je više od 30 miliona dece širom Evropske unije tokom školske 2017/2018 godine. 

Evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan je izjavio: “Važno je znati odakle naša hrana dolazi i priznati vredan rad uložen u nju. Uz EU školske sheme, ne samo što deca uče o poljoprivredi i proizvodnji hrane, već probaju kvalitetne proizvode i imaju koristi od njihovih hranljivih vrednosti. Nikad nije prerano uživati u dobroj hrani!”

Prema ovom programu, 150 miliona evra se svake godine odvaja za povrće i voće, a 100 miliona za mleko i druge mlečne proizvode. Iako je učešće dobrovoljno, sve zemlje članice EU su odabrale da budu uključene, bilo delimično, bilo u ceo program. Nacionalne raspodele za svih 28 zemalja članica odobrila je i usvojila Evropska komisija u martu 2018. Zemlje članice takođe imaju mogućnost da na EU pomoć dodaju nacionalni doprinos i tako finansiraju program.

Izbor proizvoda koji se distribuiaju zasnovan je na zdravstvenim i ekološkim preporukama, sezoni, raznovrsnosti i pristupačnosti. Zemlje članice mogu da podstiču lokalnu ili regionalnu kupovinu, organske proizvode, kratkoročne lance nabavke, korist za životnu sredinu i programe kvalitetne poljoprivrede.

Distribucija voća, povrća i mleka koja je započeta, praćena je raznovrsnim obrazovnim aktivnostima namenjenim školskoj deci. Skoro sve zemlje su ustanovile komitete u kojima učestvuju vlasti i aktivni učesnici u domenu poljoprivrede, zdravstva i obrazovanja, od kojih se neki sreću u toku školske godine da bi nadgledali sve aktivnosti.

Podeli

Comments are closed.